Recept za ljubitelje domačih specialitet: potica s kranjsko klobaso in čebulo

Mesna klobasa je stoletja prisotna v naših jedilnikih - tokrat jo predstavljamo s potico.

Objavljeno
16. avgust 2011 17.06
Posodobljeno
20. avgust 2011 09.00
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Testo za slano potico

Sestavine:

50 dag bele moke tip 400 ali 500
4 dag kvasa
6 dag margarine ali surovega masla
1 dag sladkorja
1 kom jajce
pribl. 2,5 dl mleka
sol

Priprava:

1. Iz sestavin (moke, kvasa, soli, sladkorja, maščobe, začimb in tekočine) zamesimo testo. Kvasa ni treba posebej vzhajati, le zaradi lažjega postopka kvas raztopimo v mlačni vodi, solimo, dodamo moko, maščobo in tekočino. Ta naj ne presega 50 °C.

2. Zamesimo primerno gosto testo in pustimo vzhajati. Testo nam bo vzhajalo toliko hitreje, kolikor bolj bodo sestavine testa in temperatura v prostoru primerne. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji. Testo enkrat premesimo in ga pustimo, da ponovno vzhaja.

Nadev

Sestavine:

2 kranjski klobasi
40 dag čebule
maščoba za praženje

Priprava:

Na tanke rezance narezano čebulo razpustimo na vroči maščobi, dodamo na tanke kolobarje narezano kranjsko klobaso in pražimo toliko časa, da čebula porumeni. Nadev ohlajamo, temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, nadev namažemo po testu. Trdo zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo, vzhajamo. Pred peko tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc ter pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.

Pečemo pri 175 °C od 30 do 45 minut glede na debelino potice.

*Recept je izdelan za eno potico, pečeno v modelu premera 24 cm ali dveh ravnih modelih dolžine cca 28 cm, ki mora zavita segati do ¾ višine modela.