Sestavine za 4 osebe:
4 brancinovi fileji
- 4 češnjevci
- 1 droben korenček
- 1 glavica treviškega radiča
- ekstra deviško oljčno olje
- solni cvet
- beli poper v zrnu
- vejica bazilike
Priprava:
1 Brancinove fileje temeljito očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in do suhega posušimo. Posušene začinimo s sveže mletim poprom.
2 V ponvi segrejemo tri žlice oljčnega olja, na katero položimo ribje fileje, tako da je njihova koža na spodnji strani. Počasi jih spečemo in pazimo, da jih ne prepečemo.
3 Treviški radič očistimo, potem pa ga zrežemo na rezance, tanke za las. Stresemo jih na manjši pekač, tega pa postavimo v močno segreto pečico, da se radič posuši, na nekaterih mestih hrustljavo speče.
4 Korenček očistimo in zrežemo na skoraj prozorne lističe. Češnjevce očistimo in razpolovimo.
5 V ponvici segrejemo malo oljčnega olja, na katerem narezan korenček bolj segrejemo, kot prepražimo.
6 V drugi ponvici segrejemo malo oljčnega olja, na katerem razpolovljene češnjevce prepražimo le toliko, da se nekoliko sesedejo.
7 Baziliko z malo oljčnega olja zmiksamo v gladko, tekočo omako.
8 Pečene ribje fileje razdelimo na segrete krožnike. Varčno jih potresemo s solnim cvetom, pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in potresemo s prepraženim korenčkom in češnjevci. Okoli filejev potresemo radičeve rezance in nakapljamo omako iz bazilike.
Kuhane breskve in fige z jagodno kremo
Sestavine za 6 oseb:
- 12 zrelih breskev
- 12 zrelih temnih fig
- 250 g sladkorja v prahu
- 6 dl vrhunskega belega vina
- 1 strok vanilje
- Jagodna krema:
- 450 g jagod
- 0,3 dl limonovega soka
- 5,5 dl sladke smetane
- 125 g sladkorja v prahu
Priprava:
1 Jagodna krema. S paličnim mešalnikom gladko razmešamo očiščene jagode, limonov sok in sladkor; količino lahko po okusu spremenimo. Sladko smetano čvrsto stepemo, potem pa ji primešamo jagodno omako. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik.
2 V manjši posodi pristavimo in zavremo vino, sladkor in podolžno razpolovljen vaniljev strok. Kuhamo ga pet minut.
3 Očiščene breskve položimo v sladkorni sirup, v katerem jih kuhamo toliko časa, da se začnejo mehčati. Tedaj dodamo očiščene fige, vse skupaj pa kuhamo še pet minut. Odstavimo in ohladimo.
4 Breskve olupimo, razpolovimo in izkočiščimo. Skupaj s figami jih razdelimo v skodelice, prelijemo s po malo sladkornega sirupa in obložimo z ohlajeno jagodno kremo.
Opomba: Sadno kremo lahko pripravimo tudi z drugim sezonskim sadjem.
Iz priloge Odprta kuhinja!