Ribica za nedeljsko kosilo

Matej Lampič Lampa je kuhar, ki ni kuhar. Po končani ljubljanski gostinski šoli ga je odneslo v druge vode, kljub temu pa je ostal blizu gostinstva. Prepoznaven je po rustikalnih interierjih in je pravi hedonist. Preverite sami! Dober tek!

Objavljeno
28. avgust 2009 14.05
Jedilnik Mateja Lampiča
Jedilnik Mateja Lampiča
Brancinov file z zelenjavo

Sestavine za 4 osebe:
4 brancinovi fileji

  • 4 češnjevci
  • 1 droben korenček
  • 1 glavica treviškega radiča
  • ekstra deviško oljčno olje
  • solni cvet
  • beli poper v zrnu
  • vejica bazilike


Priprava:
1 Brancinove fileje temeljito očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in do suhega posušimo. Posušene začinimo s sveže mletim poprom.
2 V ponvi segrejemo tri žlice oljčnega olja, na katero položimo ribje fileje, tako da je njihova koža na spodnji strani. Počasi jih spečemo in pazimo, da jih ne prepečemo.
3 Treviški radič očistimo, potem pa ga zrežemo na rezance, tanke za las. Stresemo jih na manjši pekač, tega pa postavimo v močno segreto pečico, da se radič posuši, na nekaterih mestih hrustljavo speče.
4 Korenček očistimo in zrežemo na skoraj prozorne lističe. Češnjevce očistimo in razpolovimo.
5 V ponvici segrejemo malo oljčnega olja, na katerem narezan korenček bolj segrejemo, kot prepražimo.
6 V drugi ponvici segrejemo malo oljčnega olja, na katerem razpolovljene češnjevce prepražimo le toliko, da se nekoliko sesedejo.
7 Baziliko z malo oljčnega olja zmiksamo v gladko, tekočo omako.
8 Pečene ribje fileje razdelimo na segrete krožnike. Varčno jih potresemo s solnim cvetom, pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in potresemo s prepraženim korenčkom in češnjevci. Okoli filejev potresemo radičeve rezance in nakapljamo omako iz bazilike.


Kuhane breskve in fige z jagodno kremo

Sestavine za 6 oseb:

  • 12 zrelih breskev
  • 12 zrelih temnih fig
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 6 dl vrhunskega belega vina
  • 1 strok vanilje
  • Jagodna krema:
  • 450 g jagod
  • 0,3 dl limonovega soka
  • 5,5 dl sladke smetane
  • 125 g sladkorja v prahu

Priprava:
1 Jagodna krema. S paličnim mešalnikom gladko razmešamo očiščene jagode, limonov sok in sladkor; količino lahko po okusu spremenimo. Sladko smetano čvrsto stepemo, potem pa ji primešamo jagodno omako. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik.
2 V manjši posodi pristavimo in zavremo vino, sladkor in podolžno razpolovljen vaniljev strok. Kuhamo ga pet minut.
3 Očiščene breskve položimo v sladkorni sirup, v katerem jih kuhamo toliko časa, da se začnejo mehčati. Tedaj dodamo očiščene fige, vse skupaj pa kuhamo še pet minut. Odstavimo in ohladimo.
4 Breskve olupimo, razpolovimo in izkočiščimo. Skupaj s figami jih razdelimo v skodelice, prelijemo s po malo sladkornega sirupa in obložimo z ohlajeno jagodno kremo.

Opomba:
Sadno kremo lahko pripravimo tudi z drugim sezonskim sadjem.

Iz priloge Odprta kuhinja!