Ričota

In še sobotno kosilo zakoncev Jakopin, ki sta nam skozi ves teden ponujala okusne in preproste obroke, nam dala idejo ali dve kako še bolj popestriti dnevni obrok.

Objavljeno
09. november 2009 13.32
Jedilnik zakoncev Jakopin
Jedilnik zakoncev Jakopin
Ričota

Sestavine za 2 osebi:

  • 1 kavna skodelica ješprenja
  • 1 majhna čebula
  • 1 strok česna
  • 2 pesti suhih jurčkov ali lisičk
  • lovorov list
  • 2 kavni skodelici jušne osnove
  • 50 g slanine
  • sol, poper

Priprava:

1 V višji ponvi popražimo čebulo ter dodamo namočene in ožete gobe in na kocke narezano slanino. Popražimo.
2 Dodamo prej namočen ješprenj in zalijemo z jušno osnovo, dodamo lovorov list in česen. Kuhamo toliko časa, da se ješprenj zmehča; po potrebi dolivamo vodo, da dobimo lepo kremasto ričoto.

Haloška gibanica

Sestavine za 2 osebi:


kvašeno testo:
  • pol kg moke
  • 30 g kvasa
  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 žlica sladkorja
  • pol žlice soli
nadev:
  • pol kg skute
  • 2 jajci
  • 1 kisla smetana
  • 100 g sladkorja

Priprava:
1 Kvas razdrobimo ter damo v posodico z 1 dl mleka in ščepcem sladkorja. Tako pripravljenega postavimo na toplo, da vzhaja. V posodo damo moko, vzhajan kvas, sol, sladkor, mleko in dobro pregnetemo, po potrebi dodamo še vodo.
2 Testo postavimo na toplo, da vzhaja, ga še enkrat pregnetemo in spet damo vzhajat.
3 Medtem naredimo nadev: zmešamo skuto, jajca, kislo smetano in sladkor.
4 Vzhajano testo raztegnemo po pekaču 1-2 cm na debelo in ga namažemo z nadevom. Prelijemo z zmesjo smetane in sladkorja. Pečemo 25 minut na 180°C.

Iz priloge Odprta kuhinja!