Sestavine za 2 osebi:
- 1 kavna skodelica ješprenja
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 2 pesti suhih jurčkov ali lisičk
- lovorov list
- 2 kavni skodelici jušne osnove
- 50 g slanine
- sol, poper
Priprava:
1 V višji ponvi popražimo čebulo ter dodamo namočene in ožete gobe in na kocke narezano slanino. Popražimo.
2 Dodamo prej namočen ješprenj in zalijemo z jušno osnovo, dodamo lovorov list in česen. Kuhamo toliko časa, da se ješprenj zmehča; po potrebi dolivamo vodo, da dobimo lepo kremasto ričoto.
Haloška gibanica
Sestavine za 2 osebi:
kvašeno testo:
- pol kg moke
- 30 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl vode
- 1 žlica sladkorja
- pol žlice soli
- pol kg skute
- 2 jajci
- 1 kisla smetana
- 100 g sladkorja
Priprava:
1 Kvas razdrobimo ter damo v posodico z 1 dl mleka in ščepcem sladkorja. Tako pripravljenega postavimo na toplo, da vzhaja. V posodo damo moko, vzhajan kvas, sol, sladkor, mleko in dobro pregnetemo, po potrebi dodamo še vodo.
2 Testo postavimo na toplo, da vzhaja, ga še enkrat pregnetemo in spet damo vzhajat.
3 Medtem naredimo nadev: zmešamo skuto, jajca, kislo smetano in sladkor.
4 Vzhajano testo raztegnemo po pekaču 1-2 cm na debelo in ga namažemo z nadevom. Prelijemo z zmesjo smetane in sladkorja. Pečemo 25 minut na 180°C.
Iz priloge Odprta kuhinja!