Dogodki v otroštvu vplivajo na človekovo dojemanje sveta, vedenje in zadovoljstvo v odraslosti, menijo psihologi. Vsaka poznejša težava ima, po njihovem prepričanju, izvor v otroštvu, čeprav se samih dogodkov niti ne spominjamo. Menda je zato izjemno pomembno, da je otrokom lepo, da se počutijo varne, saj bodo te občutke ponesli s seboj v zrela leta.
Nekaterih dogodkov iz otroštva se sčasoma zavemo. Morda nas pot kdaj povsem po naključju zanese na kraj, kjer smo bili kot otroci, in v nas se prebudi spomin. Tako je tudi z okusom davno pozabljene jedi, ki smo jo kot otroci z veseljem jedli. V nas se prebudi znani občutek prelepega in brezskrbnega otroštva. Rizi-bizi sem odkrila prav tako.
Sestavine:
200 g belega riža za rižote
svež ali zamrznjen grah
sol
oljčno olje
1 bela čebula
listi svežega koromača
parmezan
1. Svež grah v strokih oluščimo. Čebulo olupimo in drobno narežemo. Pristavimo vodo in jo segrejemo do vrenja.
2. Na oljčnem olju svetlo prepražimo narezano čebulo. Dodamo beli riž, premešamo, da postekleni, in prilijemo vrelo vodo. Ponovno premešamo in kuhamo pet minut.
3. Nato k rižu stresemo svež ali zamrznjen grah, premešamo in odkrito kuhamo še približno deset minut. Po potrebi prilivamo vodo in mešamo.
4. Sveže lističe koromača grobo narežemo in jih stresemo v rižoto skupaj z naribanim parmezanom in odstavimo z ognja. Vse dobro premešamo in ponudimo s sezonsko solato.
Naj otroci ponesejo s seboj občutke prijetnih trenutkov, ko skupaj pripravljamo jedi. Dota, ki jim jo s tem podarimo, je neizmerna.
Iz NeDelove priloge Odprta kuhinja!