Sestavine:
- 250 g navadnega tofuja
- 1 dl olja
- strok ali dva česna
- sol
- začimbe po želji (peteršilj, bazilika, origano, drobnjak, kar koli vam je všeč)
- 4 ali 5 žlic skute
- limonov sok
Priprava:
1 Tofu damo v mešalnik, dodajamo olje in sol ter mešamo.
2 Postopoma dodajamo sesekljan česen, dišavnice, ki smo jih izbrali, in skuto. Na koncu dodamo še limonov sok in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Postrežemo lahko kot namaz na kruhu ali kot omako za riž ali testenine.
Rižota s paprikašem
Sestavine:
- 320 g riža
- 1 l vode
- sol
- 5 paprik
- pest pinjol
- pest rozin
- 2 čebuli
Priprava:
1 Zavremo vodo, solimo in zakuhamo riž. Ko je kuhan, ga zabelimo z maslom ali oljčnim oljem, potresemo s peteršiljem in po želji dodamo parmezan.
2 Na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulo. Ko postane mehka, dodamo na trakove narezane paprike. Lepo je, če so paprike različnih barv, lahko pa uporabimo tudi samo rumene ali rdeče. Pustimo, da se dušijo in, če je potrebno, dolivamo vodo. Solimo. Ko so mehke, dodamo pinijole in rozine ter pustimo, da se rozine zmehčajo, nato postrežemo z rižem.
Iz priloge Odprta kuhinja!