Rižota z radičem, sirni namaz in pečena jabolka

Radič je Nataša Pirih Svetina odkrila pred leti na dnevih kraške kuhinje v Komnu in okoliških krajih. »Tam so ga pripravljali na številne načine in od takrat ga imamo pozimi pogosto na mizi. Omenila sem pečen radič, radi ga imamo tudi v rižoti. Matija namreč ne mara riža, obožuje pa rižote, ki se razlezejo po krožniku, in ta z radičem je prav taka.«

Objavljeno
07. februar 2011 16.02
Nataša Pirih Svetina, odprta kuhinja
Nataša Pirih Svetina, odprta kuhinja
Sirni namaz 
z domačim kruhom

Sestavine

500 g poljubne skute
jogurt ali kisla smetana po potrebi
1 čebula
1 zelena paprika
1 kisla kumarica
peteršilj, drobnjak ali druga zelišča (kar je pač svežega in okusnega na voljo v sezoni)
sol, poper
začimbe po okusu

Priprava

Skuto po potrebi razmešamo z jogurtom ali kislo smetano.
Zeleno papriko, čebulo, kumarico in zelišča drobno narežemo ter dodamo skuti. Vse še začinimo s soljo, poprom in izbranimi začimbami ter ponudimo z domačim kruhom, krekerji, grisini, skandinavskimi kruhki, prepečencem.

Namig: Če naredimo namaz nekoliko bolj tekoč, dobimo odlično pomako za zelenjavo: trakove raznobarvne sveže paprike, češnjev paradižnik, paličice iz korenčka, redkvice ipd.

*

Rižota z radičem

Sestavine

2 žlici oljčnega olja
2 manjši glavici treviškega radiča
2 skodelici riža za rižote
voda ali jušna osnova za zalivanje
kozarec rdečega vina
sol po potrebi
parmezan

Priprava


Na šibkem ognju na oljčnem olju prepražimo na tanke rezance narezan radič. Dodamo riž, mešamo, dokler ne postekleni, in zalijemo z vročo vodo ali še bolje z jušno osnovo.
V sredini kuhanja dodamo kozarec rdečega vina in po potrebi dolijemo vodo.
Riž sme biti skuhan zgolj al dente, rižota pa se mora gosto razliti po krožniku.
Ponudimo jo s sveže naskobljanim parmezanom.

Namig: Jušno osnovo lahko pripravimo kar iz zelenjavne kocke.

*

Pečena jabolka

Sestavine

4 večja kisla jabolka
4 žličke masla
nadev
poljubna marmelada ali med
poljubni nasekljani oreščki 
ali semena

Priprava

Jabolka operemo, izdolbemo peščišče.
Vsako položimo na žličko masla v pekač, napolnimo vdolbino s poljubnim nadevom in pečemo v pečici na 180 ºC približno pol ure.
Po potrebi v pekač nalijemo malo vode.