Če vam ob omembi rižote ne zasije obraz in se vam ne nabirajo v ustih sline, ne poznate njene prave vrednosti in okusa. Rižota - to je plemenita kombinacija najboljših vrst riža, česna, žafrana, belega vina in parmezana. Vse drugo so dodatki po želji, denimo paradižnik, paprika, olive ali školjke. Profesionalci uporabljajo za pripravo jedi srednji okrogli riž, ki med kuhanjem oddaja rižev škrob, ta pa najbolje veže dodano tekočino. To pomeni, da kuhana rižota ni ne razkuhana ne sprijeta, je kremasta in odlična. Ampak odlično rižoto lahko skuhamo tudi z najbolj navadnimi vrstami riža, vendar samo, če so namenjene kuhanju mlečnega riža in če smo pripravljeni na dolgo, potrpežljivo mešanje.
Rižota z rožmarinom in žafranom
Potrebujemo (za štiri): šalotko, strok česna, žlico hladno stisnjenega olivnega olja, žličko masla, vejico svežega rožmarina, 200 g riža, pomarančo (sok in nekaj trakov dobro oprane lupine), kozarček mletega žafrana, 100 ml suhega belega vina, 3/4 l zelenjavne juhe (kocka), 50 g sveže naribanega parmezana, jodirano sol, črni poper in sveže nariban muškatni orešček.
Priprava: Šalotko in česen olupimo in nasekljamo. Olje in maslo segrejemo in podušimo šalotko, česen in osmukano vejico rožmarina. Dodamo riž in med stalnim mešanjem dušimo, dokler ne postekleni. Dodamo pomarančni sok, noževo konico žafrana in vino in med mešanjem kuhamo na slabi vročini, dokler se tekočina na pokuha. Počasi dodajamo zelenjavno juho, vedno samo toliko, da je riž pokrit. Kuhamo in mešamo še približno 40 minut (ali dokler ni primerno mehak, ne razkuhan). Potem primešamo parmezan, sol, poper in malo muškatnega oreščka. Okrasimo s pomarančno lupino in nekaj vejicami rožmarina.
Rižota s paradižnikom in klapavicami
Potrebujemo (za štiri): 2 kg svežih klapavic, čebulo, 2 majhna stroka česna, 2 žlici hladno stisnjenega olivnega olja, 420 g olupljenih paradižnikov (konzerva), šalotko, žlico masla, 200 g riža, 100 ml suhega belega vina, približno 2/3 l zelenjavne juhe (kocka), 50 g parmezana, jodirano sol, sveže mlet črni poper.
Priprava: Školjke dobro skrtačimo in operemo, že odprte izločimo. Čebulo in strok česna olupimo in nasekljamo. Dušimo v žlici olivnega olja, dodamo paradižnike in pustimo, da zavre. V paradižnikov prevretek damo školjke in jih 10 minut pokrite dušimo. Odstavimo, odcedimo in zaprte vržemo v smeti. Paradižnikov prevretek precedimo skozi cedilo in odmerimo 150 ml. Šalotko in preostali strok česna olupimo in drobno nasekljamo. Kar je ostalo masla in olja, segrejemo v sveži posodi in dušimo šalotko in česen, dodamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Zalijemo z vinom in na majhnem ognju med mešanjem počakamo, da se tekočina pokuha. Zalivamo s paradižnikovim prevretkom in zelenjavno juho, tako da je riž vedno pokrit. Mešamo in zalivamo še približno 40 minut, potem dodamo rižoti sveže nariban parmezan, sol in poper ter na koncu školjke. Premešamo in ponudimo.
Rižota s popečeno papriko
Potrebujemo (za štiri): 2 rumeni in 2 rdeči papriki in zeleno papriko, šalotko, strok česna, žlico hladno stisnjenega olivnega olja, žlico masla, 200 g riža, 100 ml suhega belega vina, približno 3/4 l zelenjavne juhe (kock), 50 g sveže naribanega parmezana, jodirano sol, sveže mlet črni poper in 50 g črnih oliv brez pečk.
Priprava: Paprike razpolovimo, očistimo in operemo. Polovice položimo na peki papir s hrbtom navzdol in jih pri 225 stopinjah (plinski štedilnik stopnja 4) pečemo 10 minut ali dokler se na koži ne pojavijo mehurji. Šalotko in česen olupimo, nasekljamo in na olju in maslu podušimo. Dodamo riž in ga mešamo, dokler ne postekleni. Zalijemo z vinom in na majhnem ognju med mešanjem kuhamo, dokler tekočina ne izhlapi. Paprike vzamemo iz pečice, jih pokrijemo z vlažno krpo in ohladimo. Počasi prilivamo rižu juho, vendar samo toliko, da je vedno pokrit. Mešamo še približno 40 minut. Potegnemo kožo s paprike in jo narežemo na tanke rezine. Rižu dodamo parmezan, sol in poper ter na koncu še narezane paprike in olive.
Iz Delove priloge Ona