srednje velik šelin (gomolj zelene) z listi
5 srednje velikih krompirjev
150 g tankih rezin pancete
sol in žlica (domače) masti
Priprava:
Krompir olupimo in v vodi skuhamo do mehkega. Prihranimo za vsak krožnik nekaj rezin pancete, drugo drobno narežemo. Šelin olupimo in naribamo na listke (na ubelč = mizarski oblič) in ga skupaj z narezano panceto in žlico masti počasi pražimo, da se zmehča, panceta pa rahlo zapeče.
Kuhan krompir pretlačimo z vodo vred v pire in dodamo šelin s panceto, dosolimo in kuhamo, da zavre.
Medtem drobno sesekljamo še zeleni del šelina (liste) in ga dodamo v mineštro. Odstavimo. Juha naj malo stoji, da se šelin zmehča in okusi povežejo, nato jo ponudimo. Okrasimo jo z opečenimi rezinami pancete in s sesekljanimi listi zelene.
Opomba: Pazimo, da šelin pražimo »na zob«, saj se pozneje sam zmehča.