Sadje v vsako jed

Sadje v vsako jed, bi lahko bil moto tokratnega jedilnika Mateja Lampiča. Že tri dni namreč vztrajno kombinira sadje z najrazličnejšimi sestavinami. Tokrat s piščancem. Poizkusimo še to! Dobro bo zagotovo! Dober tek!

Objavljeno
28. avgust 2009 14.25
Jedilnik Mateja Lampiča
Jedilnik Mateja Lampiča
Piščančja drobovina s suhimi slivami


Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g piščančje drobovine
  • 150 g sušenega paradižnika iz olja
  • 1 čebula
  • 100 g izkoščičenih suhih sliv
  • oljčno olje
  • pribl. 1,5 dl rdečega vina
  • 1 žlica kaper
  • sol
  • 3 stroki česna


Priprava:

1 Suhe slive stresemo v skledo in prelijemo z rdečim vinom; mariniramo jih dve uri.
2 Piščančjo drobovino, pretežno jetrca in srčke, očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro posušimo. Posušeno grobo narežemo.
3 V globlji ponvi segrejemo olje, na katerem posteklenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo drobno sesekljan česen in zelo na hitro prepražimo, da zadiši. Primešamo drobovino, ki jo prepražimo le toliko, da posivi.
4 Posušene paradižnike odcedimo in narežemo na širše rezance. Stresemo jih na prepraženo drobovino. Dodamo marinirane slive z vinom in kapre, potem pa vse skupaj kuhljamo še nekaj minut. Pazimo, da ostanejo jetra sočna.
5 K jedi ponudimo špagete s pikantnimi češnjevci ali riž po milansko oziroma riž z žafranom, kakor na fotografiji.


Špageti s pikantnimi češnjevci


Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g špagetov
  • 300 g češnjevcev
  • ekstra deviško oljčno olje
  • 2 žlički kaper
  • 2 sardelna fileta
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 3 vejice peteršilja
  • 2 stroka česna


Priprava:
1 Špagete skuhamo v soljenem kropu po navodilu z embalaže.
2 Češnjevce očistimo in podolžno razpolovimo.
3 Kapre oprhamo pod tekočo hladno vodo. Skupaj z dvema žlicama olja, olupljenim česnom, sardelnima filetoma, osmukanim peteršiljem, soljo in sveže mletim poprom jih s paličnim mešalnikom razmešamo v gladko omako.
4 Kuhane testenine odcedimo in stresemo v skledo. Dodamo razpolovljene češnjevce, omako iz kaper in dve žlici olja ter dobro premešamo.

Opomba:
Jed lahko ponudimo tudi v hladni obliki. V tem primeru kuhane testenine odcedimo in dobro oprhamo pod tekočo hladno vodo. Ohlajenim primešamo sestavine po receptu.

Iz priloge Odprta kuhinja!