Sestavine za 4 osebe:
- 500 g piščančje drobovine
- 150 g sušenega paradižnika iz olja
- 1 čebula
- 100 g izkoščičenih suhih sliv
- oljčno olje
- pribl. 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica kaper
- sol
- 3 stroki česna
Priprava:
1 Suhe slive stresemo v skledo in prelijemo z rdečim vinom; mariniramo jih dve uri.
2 Piščančjo drobovino, pretežno jetrca in srčke, očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro posušimo. Posušeno grobo narežemo.
3 V globlji ponvi segrejemo olje, na katerem posteklenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo drobno sesekljan česen in zelo na hitro prepražimo, da zadiši. Primešamo drobovino, ki jo prepražimo le toliko, da posivi.
4 Posušene paradižnike odcedimo in narežemo na širše rezance. Stresemo jih na prepraženo drobovino. Dodamo marinirane slive z vinom in kapre, potem pa vse skupaj kuhljamo še nekaj minut. Pazimo, da ostanejo jetra sočna.
5 K jedi ponudimo špagete s pikantnimi češnjevci ali riž po milansko oziroma riž z žafranom, kakor na fotografiji.
Špageti s pikantnimi češnjevci
Sestavine za 4 osebe:
- 400 g špagetov
- 300 g češnjevcev
- ekstra deviško oljčno olje
- 2 žlički kaper
- 2 sardelna fileta
- sol
- beli poper v zrnu
- 3 vejice peteršilja
- 2 stroka česna
Priprava:
1 Špagete skuhamo v soljenem kropu po navodilu z embalaže.
2 Češnjevce očistimo in podolžno razpolovimo.
3 Kapre oprhamo pod tekočo hladno vodo. Skupaj z dvema žlicama olja, olupljenim česnom, sardelnima filetoma, osmukanim peteršiljem, soljo in sveže mletim poprom jih s paličnim mešalnikom razmešamo v gladko omako.
4 Kuhane testenine odcedimo in stresemo v skledo. Dodamo razpolovljene češnjevce, omako iz kaper in dve žlici olja ter dobro premešamo.
Opomba:
Jed lahko ponudimo tudi v hladni obliki. V tem primeru kuhane testenine odcedimo in dobro oprhamo pod tekočo hladno vodo. Ohlajenim primešamo sestavine po receptu.
Iz priloge Odprta kuhinja!