Nekoliko več časa potrebujemo za tiste juhe, ki jih najprej skuhamo, nato ohladimo, pojemo pa mlačne ali ravno prav hladne. Sadne juhe pa so zagotovo hladne juhe. Brez težav si jih skuhamo prej in malo več, celo za dva dni jih shranimo v hladilniku in ponudimo takrat, ko nam je najbolj vroče. Navadno pri takšnih juhah za krepkejši okus uporabimo kokošjo juho, a jo lahko nadomestimo z vodo.
Paradižnikova juha s koromačem
Sestavine:
- 3 sveži paradižniki
- 1 koromač
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- 2 skodelici juhe ali vode
- pol skodelice suhega belega vina
- sol, lovorjev list, feferon
Priprava:
1 V lonec stresemo narezan paradižnik, koromač (liste prihranimo), čebulo, česen, prilijemo vino in juho, začinimo, segrejemo do vrenja in nato pri šibkem ognju pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava povsem zmehča.
2 Zatem odstranimo lovorjev list in vse pretlačimo s paličnim mešalnikom ter postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Postrežemo s prihranjenimi listi koromača.
Nasvet: Juha je odlična hladna ali topla.
Hladna juha iz malin
Sestavine za 4 osebe:
- 2,5 dl belega vina
- 4 žlice sladkorja
- 300 g malin
- sok 1 limone
- cimet
- 250 ml sladke smetane
Priprava:
1 Vino s sladkorjem v kozici segrejemo do vrenja, dodamo maline in pri šibkem ognju tako
kuhamo 1-2 minuti.
2 Nato maline pretlačimo skozi cedilo ali sito. Dodamo limonov sok in ohladimo v kopeli.
3 V ohlajeno juho primešamo sladko smetano in začinimo s cimetom. Ponudimo ohlajeno kot prvo jed v obroku ali kot posladek.
Različica: Enako naredimo juho z jagodami, breskvami ali marelicami.