Sadne juhe so bolj za posladek

Ko nam motanje za puhtečimi lonci na vročem štedilniku sploh ne diši, pripravimo juho in presenetimo goste s pravo poslastico! Sadna juha ali paradižnikova juha sta prava izbira! Pa dober tek!

Objavljeno
28. julij 2009 17.46
Mojca Koman
Mojca Koman
Juhe so tudi odlična in za goste nepričakovana rešitev, ko nam motanje za puhtečimi lonci na vročem štedilniku sploh ne diši. Znane so zelenjavne in sadne hladne juhe, le da so sadne bolj posladek. Hladno juho zlahka in že v nekaj minutah pripravimo s hladno vodo, kefirjem, kislim mlekom, celo s skuto ali z osvežilnim jogurtom in takoj ponudimo. Takšna je paradižnikova juha z jogurtom, spodaj pa je recept o paradižnikovi juhi s koromačem. Še hitreje se okrepčamo z avokadovo juho, prav tako je zelo znana kumarična juha, pripravljena na najrazličnejše načine.

Nekoliko več časa potrebujemo za tiste juhe, ki jih najprej skuhamo, nato ohladimo, pojemo pa mlačne ali ravno prav hladne. Sadne juhe pa so zagotovo hladne juhe. Brez težav si jih skuhamo prej in malo več, celo za dva dni jih shranimo v hladilniku in ponudimo takrat, ko nam je najbolj vroče. Navadno pri takšnih juhah za krepkejši okus uporabimo kokošjo juho, a jo lahko nadomestimo z vodo.


Paradižnikova juha s koromačem


Sestavine:

  • 3 sveži paradižniki
  • 1 koromač
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 skodelici juhe ali vode
  • pol skodelice suhega belega vina
  • sol, lovorjev list, feferon


Priprava:

1 V lonec stresemo narezan paradižnik, koromač (liste prihranimo), čebulo, česen, prilijemo vino in juho, začinimo, segrejemo do vrenja in nato pri šibkem ognju pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava povsem zmehča.
2 Zatem odstranimo lovorjev list in vse pretlačimo s paličnim mešalnikom ter postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Postrežemo s prihranjenimi listi koromača.

Nasvet:
Juha je odlična hladna ali topla.

 

Hladna juha iz malin


Sestavine za 4 osebe:

  • 2,5 dl belega vina
  • 4 žlice sladkorja
  • 300 g malin
  • sok 1 limone
  • cimet
  • 250 ml sladke smetane


Priprava:
1 Vino s sladkorjem v kozici segrejemo do vrenja, dodamo maline in pri šibkem ognju tako
kuhamo 1-2 minuti.
2 Nato maline pretlačimo skozi cedilo ali sito. Dodamo limonov sok in ohladimo v kopeli.
3 V ohlajeno juho primešamo sladko smetano in začinimo s cimetom. Ponudimo ohlajeno kot prvo jed v obroku ali kot posladek.

Različica: Enako naredimo juho z jagodami, breskvami ali marelicami.