Sardele v marinadi in solata iz cikorije

»V notranjem delu Istre, ki ni bil neposredno povezan z morjem, so se ribe jedle le sem in tja, in še to predvsem plave, kot so sardoni,« je povedala mama Ingrid Mahnič, ki za Odprto kuhinjo pripravlja jedilnik ta teden.

 

Objavljeno
01. februar 2011 13.25
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Sardele na šavor (sardele v marinadi)

Sestavine

800 g sardel
2,5 dcl oljčnega olja
80 g moke
150 g čebule
20 g česna
2 dcl vinskega kisa
1,5 dl belega vina
15 g soli
3 g popra v zrnu
4 lovorovi listi
vejica rožmarina

Priprava


Sardele očistimo in jih na obeh straneh ocvremo v vročem olju. Enakomerno jih razdelimo po dnu širše posode.
V preostalem olju ocvremo rezine čebule, da posteklenijo. Dodamo na debelo zrezan česen, poper v zrnu, sol, lovorov list in vejico rožmarina.
Prelijemo z vinom in kisom in pustimo malo kuhati, da alkohol povre in se okusi prepojijo.
Nato vse skupaj prelijemo čez ocvrte sardele. Ribe morajo biti pokrite s tekočino (če je ni dovolj, dolijemo še olja in kisa).

Namig: Marinada je bolj okusna naslednji dan, ko se vse prepoji, lahko pa jo hranimo v hladilniku več dni.

Cikorja na salato (solata iz cikorije)

Sestavine

800 g cikorije
1 dcl oljčnega olja
½ dcl vinskega kisa
ščep popra
ščep soli
strok česna
po želji limonov sok in kuhano jajce

Priprava

V vreli osoljeni vodi skuhamo cikorijo, ki smo jo oprali in narezali na približno pet centimetrov dolge rezine. Kuhamo do mehkega.
Precedimo jo in ohladimo.
Česen nasekljamo in potresemo po cikoriji.
Solimo, popramo, dodamo oljčno olje in vinski kis.