Sataraš in čokoladni kolač

Recept za čokoladni kolač je enajstletni Aljaž Konec dobil v šoli. Zdaj ga dela čisto sam. Vendar torto za rojstni dan nadebudnemu malemu kuharju še vedno naredi mama.

Objavljeno
13. marec 2011 20.33
Posodobljeno
15. marec 2011 07.00
Aljaž Konec, odprta kuhinja
Aljaž Konec, odprta kuhinja
Pastirski golaž sataraš

Sestavine


30 dag svinjine (vratni del)
30 dag ovčetine
6 paradižnikov
2 čebuli, 2 stroka česna
1 zelena in 1 rdeča paprika
2 pora
4 krompirji
5 žlic olja
zvrhana žlička soli
½ žličke črnega popra
žlica sladke rdeče paprike
½ žličke posušenega timijana
¼ l mesne juhe
3 žlice paradižnikove mezge

Priprava

Meso operemo in zrežemo na velike kocke.
Paradižnike prevremo, olupimo in razpolovimo.
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.
Papriko očistimo in zrežemo na kocke.
Por očistimo in narežemo na koleščke.
Krompir olupimo in zrežemo na večje kocke.
V kozici razgrejemo olje in meso 15 minut pražimo. Dodamo vso pripravljeno zelenjavo. Primešamo sol, poper, sladko rdečo papriko in timijan ter vse skupaj zalijemo z mesno juho.
Enolončnico pokrito na blagem ognju kuhamo eno uro.
Pred serviranjem lahko vmešamo še paradižnikovo mezgo.


Čokoladni kolač


Sestavine

2 jajci
10 žlic rjavega sladkorja
10 žlic mleka
5 žlic olja
5 žlic čokolade v prahu
½ pecilnega praška
10 žlic moke
15 dag čokolade za glazuro
2 žlici mleka za glazuro
4 žlice gostega soka

Priprava

V skledo ubijemo jajci in ju penasto umešamo ali kar zmiksamo.
Dodamo sladkor in mleko in dobro zmešamo.
Prilijemo olje in ponovno zmiksamo.
Na koncu dodamo še čokolado v prahu, pecilni prašek in moko. Premešamo.
Pekač namažemo z maslom in posipamo z moko. Vanj nadevamo pripravljeno mešanico.
Pečemo 10 minut pri 200 ºC in nato še 20 minut pri 150 ºC.
Pečen kolač vzamemo iz pečice in še toplega prelijemo z razredčenim sokom.
Ohlajen kolač premažemo s prelivom, ki ga pripravimo iz stopljene čokolade in dveh žlic mleka.