Pastirski golaž sataraš
Sestavine
30 dag svinjine (vratni del)
30 dag ovčetine
6 paradižnikov
2 čebuli, 2 stroka česna
1 zelena in 1 rdeča paprika
2 pora
4 krompirji
5 žlic olja
zvrhana žlička soli
½ žličke črnega popra
žlica sladke rdeče paprike
½ žličke posušenega timijana
¼ l mesne juhe
3 žlice paradižnikove mezge
Priprava
Meso operemo in zrežemo na velike kocke.
Paradižnike prevremo, olupimo in razpolovimo.
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.
Papriko očistimo in zrežemo na kocke.
Por očistimo in narežemo na koleščke.
Krompir olupimo in zrežemo na večje kocke.
V kozici razgrejemo olje in meso 15 minut pražimo. Dodamo vso pripravljeno zelenjavo. Primešamo sol, poper, sladko rdečo papriko in timijan ter vse skupaj zalijemo z mesno juho.
Enolončnico pokrito na blagem ognju kuhamo eno uro.
Pred serviranjem lahko vmešamo še paradižnikovo mezgo.
Čokoladni kolač
Sestavine
2 jajci
10 žlic rjavega sladkorja
10 žlic mleka
5 žlic olja
5 žlic čokolade v prahu
½ pecilnega praška
10 žlic moke
15 dag čokolade za glazuro
2 žlici mleka za glazuro
4 žlice gostega soka
Priprava
V skledo ubijemo jajci in ju penasto umešamo ali kar zmiksamo.
Dodamo sladkor in mleko in dobro zmešamo.
Prilijemo olje in ponovno zmiksamo.
Na koncu dodamo še čokolado v prahu, pecilni prašek in moko. Premešamo.
Pekač namažemo z maslom in posipamo z moko. Vanj nadevamo pripravljeno mešanico.
Pečemo 10 minut pri 200 ºC in nato še 20 minut pri 150 ºC.
Pečen kolač vzamemo iz pečice in še toplega prelijemo z razredčenim sokom.
Ohlajen kolač premažemo s prelivom, ki ga pripravimo iz stopljene čokolade in dveh žlic mleka.