Sestavine:
- ¾ kg govejih rebrc
- 3 l vode
- 4 korenčki
- ½ čebule, ½ pora
- 1 strok česna
- lovorov list
- korenina peteršilja
- sol, cel poper - 10 zrn
- malo luštreka
- ¼ svežega paradižnika
- 1 zeljni list
- Žličniki:
- 1 jajce
- svinjska mast - teža 1 jajca
- pšenični zdrob - teža 2 jajc
Priprava:
1.Meso operemo pod tekočo vodo in ga damo kuhat v lonec mlačne vode. Dodamo vso očiščeno zelenjavo. Čebulo rahlo popečemo in jo damo v lonec. Počasi naj vre eno uro, nato dodamo preostale začimbe in solimo.
2.Juha naj pokrita počasi vre še eno uro in pol. Ko je kuhana, jo precedimo skozi gosto cedilo.
3.Masti postopoma dodajamo stepeno jajce in zdrob. Hitro zmešamo in z žlico oblikujemo žličnike ter jih zakuhamo v vrelo juho. Pokrite kuhamo na rahlem ognju od 30 do 45 minut, odvisno od velikosti. Med kuhanjem zelo nabreknejo.
4.Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno nasekljanim drobnjakom. Govedino iz juhe postrežemo s praženim krompirjem, zeleno solato in bučkami v omaki.
Bučke v omaki
Sestavine:
- srednje velika bučka
- sol, začimbni posip
- kumina
- kis, 2 žlici olja
- ½ majhne čebule
- paradižnik
- 1 dl smetane
- peteršilj, poper
- 2 žlici moke
Priprava:
1.Na olju prepražimo čebulo in ji dodamo na rezance naribano olupljeno bučko. Vse skupaj pražimo, dodamo na koščke narezan paradižnik, peteršilj, kis, malo kumine, začimbni posip in po okusu solimo. Nazadnje poprašimo z moko in zalijemo s smetano.
Šnite (ocvrte kruhove rezine)
Sestavine:
- beli kruh
- jajca, olje
Priprava:
1.Kruh narežemo na tanke kose. Jajca razžvrkljamo in vanje namočimo kruh, nato pa ga ocvremo v vročem olju.
2.Pečene rezine posujemo s sladkorjem in ponudimo še tople.
Iz priloge Odprta kuhinja!