Se še spomnite šnit?

Jed, ki te ponese nazaj v otroštvo. Kruh, ki je lahko tudi že star, se da porabiti za dober, a kaloričen zajtrk. Lahko tudi za malico ali sladico. Šnite so bile vedno dobrodošle na mizi! Poizkusite jih tudi sami!

Objavljeno
25. avgust 2009 18.59
Jedilnik Milene Marolt
Jedilnik Milene Marolt
Goveja juha z zdrobovimi žličniki

Sestavine:
  • ¾ kg govejih rebrc
  • 3 l vode
  • 4 korenčki
  • ½ čebule, ½ pora
  • 1 strok česna
  • lovorov list
  • korenina peteršilja
  • sol, cel poper - 10 zrn
  • malo luštreka
  • ¼ svežega paradižnika
  • 1 zeljni list
  • Žličniki:
  • 1 jajce
  • svinjska mast - teža 1 jajca
  • pšenični zdrob - teža 2 jajc


Priprava:
1.Meso operemo pod tekočo vodo in ga damo kuhat v lonec mlačne vode. Dodamo vso očiščeno zelenjavo. Čebulo rahlo popečemo in jo damo v lonec. Počasi naj vre eno uro, nato dodamo preostale začimbe in solimo.
2.Juha naj pokrita počasi vre še eno uro in pol. Ko je kuhana, jo precedimo skozi gosto cedilo.
3.Masti postopoma dodajamo stepeno jajce in zdrob. Hitro zmešamo in z žlico oblikujemo žličnike ter jih zakuhamo v vrelo juho. Pokrite kuhamo na rahlem ognju od 30 do 45 minut, odvisno od velikosti. Med kuhanjem zelo nabreknejo.
4.Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno nasekljanim drobnjakom. Govedino iz juhe postrežemo s praženim krompirjem, zeleno solato in bučkami v omaki.


Bučke v omaki


Sestavine:

  • srednje velika bučka
  • sol, začimbni posip
  • kumina
  • kis, 2 žlici olja
  • ½ majhne čebule
  • paradižnik
  • 1 dl smetane
  • peteršilj, poper
  • 2 žlici moke


Priprava:
1.Na olju prepražimo čebulo in ji dodamo na rezance naribano olupljeno bučko. Vse skupaj pražimo, dodamo na koščke narezan paradižnik, peteršilj, kis, malo kumine, začimbni posip in po okusu solimo. Nazadnje poprašimo z moko in zalijemo s smetano.


Šnite (ocvrte kruhove rezine)


Sestavine:

  • beli kruh
  • jajca, olje


Priprava:

1.Kruh narežemo na tanke kose. Jajca razžvrkljamo in vanje namočimo kruh, nato pa ga ocvremo v vročem olju.
2.Pečene rezine posujemo s sladkorjem in ponudimo še tople.

Iz priloge Odprta kuhinja!