Siri se predstavijo

Tokrat smo priča predstavitvi najrazličnejših sirov, ki so kot na kakšnem lepotnem tekmovanju. Tako dobro izgledajo, da bi vsakega malo poizkusil. In tudi prav je tako! Privoščite si jih na danšnji dan! In preprosto uživajte!

Objavljeno
22. september 2009 17.45
Jedilnik Roka Pervinška
Jedilnik Roka Pervinška
Telečji frikase z mavrično polento


Sestavine za telečji frikase:

  • 40-50 dag telečjega plečeta
  • 10 dag jušne zelenjave
  • telečja osnova po potrebi
  • zelišča (majaron, šetraj, lovor ...)
  • 4 dag šalotke
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 2 dag olja ali masla
  • 3-4 dag moke
  • malo limonovega soka
  • peteršilj
  • 1 rumenjak
  • 1 dl kisle smetane


Priprava:
Teletino zrežemo na koščke, jušno zelenjavo narežemo na poljubne oblike. Telečjo osnovo ali kostno juho pristavimo, dodamo meso, zelenjavo, zelišča in šalotko. Medtem ko se kuha, dodamo sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka.
Naredimo prežganje in ga zakuhamo k frikaseju. Nazadnje jed nekoliko okisamo z limonovim sokom. Dodamo peteršilj in legiramo (prelijemo z mešanico rumenjaka in kisle smetane).


Sestavine za mavrično polento:

  • 33 dag polente
  • 5 dag masla
  • 10 dag špinače
  • 2 stroka česna
  • 5 dag paradižnika
  • 1 dl kisle smetane


Priprava:

1.Najprej skuhamo polento skupaj z maslom. Kuhano razdelimo na tri dele.
2.V model damo tretjino polente in jo poravnamo. Dodamo drugo tretjino polente, v katero smo vmešali prepraženo špinačo s česnom, poravnamo. Dodamo še preostalo polento, ki smo ji dodali skuhan paradižnik s kislo smetano. Poravnamo.
3.Počakamo nekaj časa, nato zvrnemo polento iz modela in ponudimo kot prilogo k frikaseju.


Siri

Mocarela in paradižnik:


Sestavine:

  • 16 srednje velikih češnjevih paradižnikov
  • 16 mocarel
  • oljčno olje
  • sveža bazilika


Priprava:

1.Izdolbemo paradižnike, vanje položimo v kroglico oblikovano mocarelo. Pokrijemo z izdolbeno kapico paradižnika. Pripravimo preliv iz oljčnega olja in bazilike ter prelijemo paradižnike.


Bučka s sirom:


Sestavine:

  • 8 rezin popečene bučke
  • 8 palčk gavde
  • 4 palčk dimljenega sira
  • oljčno olje
  • origano


Priprava:

1.Rezine bučke prepognemo na želeno širino in dolžino. Na sredino položimo dimljenji sir v obliki palčke, jo prepognemo proti sebi, dodamo na vsaki strani palčki gavde in na koncu pripnemo z nabodalcem. Prelijemo z oljčnim oljem in potresemo z origanom.


Brie z orehi in medom:


Sestavine:

  • 10 dag brieja
  • 6 jedrc orehov
  • čajna žlička cvetličnega ali kostanjevega meda


Priprava:

1.Sir narežemo na ploščice, nanje položimo jedrca orehov in polijemo z medom.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!