Škamp objema kozice v rižoti

Zanimiva postrežba jedi, kjer še brbončice vztrepetajo! Rok ve, kako jedi kar same kličejo po zaužitju. In tako je tudi z današnjim jedilnikom. Na fotografiji so le kozice v rižoti s škampom; še dobro, da ne vidimo zavitka... Pa dober tek!

Objavljeno
22. september 2009 17.34
Jedilnik Roka Pervinška
Jedilnik Roka Pervinška
Kozice v rižoti z objemom škampa


Sestavine:

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 40 dag očiščenih kozic
  • 4 srednje veliki škampi
  • 2 stroka česna
  • 2 dl vode ali ribje osnove
  • 4 dag masla
  • sol
  • koprc, peteršilj, rožmarin
  • 1 dl belega vina
  • 40 dag kuhanega riža


Priprava:

1.Na oljčnem olju prepražimo očiščene kozice in cele škampe, dodamo sesekljan česen in na rahlo premešamo. Zalijemo z vodo ali ribjo osnovo, dodamo maslo. Začinimo s soljo, koprcem in peteršiljem. Dušimo nekaj časa, nato dodamo belo vino in vstavimo kuhan riž.
2.Riž s kozicami napolnimo v modele. Nadevane modelčke zvrnemo na ogreto ploščo ali krožnik ter okrasimo s škampi.


Višnjev zavitek

Sestavine:

Vlečeno testo:

  • 500 g moke
  • 3 žlice olja
  • 2-2,5 dl vode
  • sol

Namaz:

  • 3 dl kisle smetane
  • 6 dag piškotnih drobtin
  • 1 jajce

Nadev:

  • 1,5 kg vloženih višenj
  • 12 dag sladkorja
  • 10 ml ruma
  • pol žličke cimeta
  • 5 dag piškotnih drobtin


Priprava:

1.Umesimo vlečno testo in ga damo počivat. Naredimo tri hlebčke, jih razvaljamo. Tako naredimo, da se lažje peče. Višnje poljubno narežemo, dodamo sladkor, rum, cimet in drobtine. Nadev razdelimo na tri dele.
2.Vsako testo najprej namažemo z namazom (zmešamo smetano, jajca in drobtine), nato še z nadevom in zvijemo s prtom. V namaščenem pekaču pečemo zvitke na 180-200 °C približno pol ure.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!