Sestavine:
- 3 žlice oljčnega olja
- 40 dag očiščenih kozic
- 4 srednje veliki škampi
- 2 stroka česna
- 2 dl vode ali ribje osnove
- 4 dag masla
- sol
- koprc, peteršilj, rožmarin
- 1 dl belega vina
- 40 dag kuhanega riža
Priprava:
1.Na oljčnem olju prepražimo očiščene kozice in cele škampe, dodamo sesekljan česen in na rahlo premešamo. Zalijemo z vodo ali ribjo osnovo, dodamo maslo. Začinimo s soljo, koprcem in peteršiljem. Dušimo nekaj časa, nato dodamo belo vino in vstavimo kuhan riž.
2.Riž s kozicami napolnimo v modele. Nadevane modelčke zvrnemo na ogreto ploščo ali krožnik ter okrasimo s škampi.
Višnjev zavitek
Sestavine:
Vlečeno testo:
- 500 g moke
- 3 žlice olja
- 2-2,5 dl vode
- sol
Namaz:
- 3 dl kisle smetane
- 6 dag piškotnih drobtin
- 1 jajce
Nadev:
- 1,5 kg vloženih višenj
- 12 dag sladkorja
- 10 ml ruma
- pol žličke cimeta
- 5 dag piškotnih drobtin
Priprava:
1.Umesimo vlečno testo in ga damo počivat. Naredimo tri hlebčke, jih razvaljamo. Tako naredimo, da se lažje peče. Višnje poljubno narežemo, dodamo sladkor, rum, cimet in drobtine. Nadev razdelimo na tri dele.
2.Vsako testo najprej namažemo z namazom (zmešamo smetano, jajca in drobtine), nato še z nadevom in zvijemo s prtom. V namaščenem pekaču pečemo zvitke na 180-200 °C približno pol ure.
Iz priloge Odprta kuhinja!