Škampovi repki s snegom iz belega paradižnika

Boštjan Pavli je vedno nasmejan lastnik in chef kuhinje restavracije Harfa v ljubljanskih Murglah. In redni sodelavec Odprte kuhinje. Poskusite slasten recept, ki vas bo popeljal v tople morske poletne dni.

Objavljeno
15. september 2008 11.38
Boštjan Pavli
Boštjan Pavli

Boštjan Pavli je vedno nasmejan lastnik in chef kuhinje restavracije Harfa v ljubljanskih Murglah. In redni sodelavec Odprte kuhinje. Poskusite slasten recept, ki vas bo popeljal v tople morske poletne dni.

 

Sestavine za 4 osebe:


• 3 zreli paradižniki
• 1 šalotka
• 1 žlica limonovega soka
• 4 povsem sveži škampovi repki
• 10 dag ingverja
• 2 dl sladke smetane
• 2 žlici oljčnega olja
• sol
• beli poper v zrnu


1. Šalotko olupimo in stresemo v električni mešalnik. Dodamo očiščene, narezane paradižnike, sol in sveže mlet beli poper. Vse skupaj zmešamo v gladek pire in stresemo na gosto cedilo, obloženo z gazo. Sladko smetano čvrsto stepemo, nato pa ji primešamo beli sok, ki se je nacedil v posodo pod cedilom. Vse skupaj nalijemo v posodo in jo damo v zamrzovalnik. Zmes med zamrzovanjem po možnosti vsakih petnajst minut premešamo.


2. Očiščene škampove repke položimo v skodelico. Pokapljamo jih z limonovim sokom in oljčnim oljem ter mariniramo vsaj dvajset minut.


3. V kozici pristavimo dva decilitra vode, pol decilitra oljčnega olja in olupljen, drobno narezan ingver. Zavremo in počasi kuhamo petnajst minut, da se ingver zmehča. Vse skupaj gladko razmešamo s paličnim mešalnikom in precedimo skozi gosto cedilo.


4. Na krožnike razdelimo marinirane škampove repke. Z žlico dodamo sneg iz belega paradižnika, vse skupaj pa prelijemo z ingverjevo omako.

 

Iz Odprte kuhinje