Skok v Azijo: riž s karijem in piščancem, sojini kalčki in medene banane

Med ritedenskim potepanjem po Tajski s partnerjem Mitjo, se je Teja spoznala tudi s tajsko kulinariko. Navdušili jo je njihov riž, limonina trava in pekoče začimbe, ki jih obožuje.

Objavljeno
01. marec 2011 17.42
Posodobljeno
04. marec 2011 07.30
Teja Perjet, odprta kuhinja
Teja Perjet, odprta kuhinja
Riž s karijem in piščancem

Sestavine

½ piščančjega fileja
sol in poper
4 mlade čebule, 2 stroka česna
1 rdeča paprika
1 čili ali žlička čilija v prahu
4 žlice sezamovega olja
500 g kuhanega riža (basmati)

marinada

4 žlice medu
12 žlic sojine omake
4 žlice karija v prahu
4 žlici kečapa
4 žličke jedilnega škroba

Priprava

Sestavine za marinado zmešamo in v njej vsaj 30 minut mariniramo meso, narezano na trakce. Meso vzamemo iz marinade (preostalo prihranimo za kasneje) in ga v voku prepražimo na vročem olju. Dodamo na manjše kose narezano mlado čebulo in na kocke narezano papriko. Posolimo in popopramo, pražimo 2 minuti in nato primešamo še drobno nasekljan česen in čili.  Jed prelijemo z marinado, dodamo riž, vse skupaj premešamo in pražimo še 3 minute. Postrežemo s solato iz sojinih kalčkov.

Namig: Za močno segrevanje so najboljša izbira sezamovo, kokosovo ali arašidovo olje z visokim pragom smoditve, prav tako jedi dajo odličen okus. Za približno 500 g kuhanega riža ga potrebujemo 200 g.

Solata iz kalčkov

Sestavine

200 g sojinih kalčkov, 1 nariban korenček
žlica sezamovega olja, 4 žlice sojine omake
6 žlic jabolčnega kisa, žlica sezamovih semen

Priprava

Vse sestavine premešamo in na koncu potresemo s sezamom.

Medene banane

Sestavine

80 g moke, 2 žlici škroba, ¼ žličke pecilnega praška
150 ml vode, 1 beljak
žlička sezamovega olja
4 banane (ne preveč zrele)
5 žlic medu, sok 1 limone
2 žlici sezamovih semen
arašidovo ali sezamovo olje za cvrenje

Priprava

Moko, pecilni prašek in škrob zmešamo ter postopno dodajamo vodo, beljak in sezamovo olje. Banane trikrat prerežemo, da dobimo 12 enako velikih kosov. Sezamova semena prepražimo, da porjavijo, nato jih odstavimo. Banane potopimo v testo in ocvremo v vročem olju, kar traja 3–4 minute. Cvremo v več porcijah, saj morajo banane prosto plavati, nato jih odcedimo na papirnatih brisačkah, da vpijejo odvečno maščobo. V posodici segrejemo med in limonov sok in z njima prelijemo banane, na koncu pa jih potresemo še s sezamom.