Sladki makaroni z medom in orehi

Kdo ve, koliko receptov iz kuharskih knjig sploh najde prostor v naših loncih. Takšen je recept za sladke makarone z medom in orehi, ki jih na Siciliji postrežejo ob božiču.

Objavljeno
27. december 2008 23.16
Mojca Koman
Mojca Koman
Kuharske knjige Kuharske knjige so neprecenljive. Naj jih imamo še tako veliko v svoji zbirki, se za novo vedno najde prostor. Ljudje se jih običajno razveselimo, zato nam jih pogosto podarjajo ob nakupu dragih in nadvse koristnih pokrovk, kot darilo za rojstni dan ali ko nas medijski operater vabi k naročnini. Majhna kuharska knjižica, pa vendar v sebi skriva zaklad prelepih slik in receptov za okusne jedi.


Kdo ve, koliko receptov iz kuharskih knjig sploh najde prostor v naših loncih. Pogosto novi recepti zahtevajo napenjanje možgančkov, nakup neobičajnih sestavin, morda tudi mešanje okusov, ki jih nismo vajeni. Zato se toliko raje zatekamo v varnost preverjenih receptov, ki prehajajo iz roda v rod. Ob zadregah, kaj naj skuhamo, pa vedno znova posežemo po knjigah z lepimi slikami, jih listamo in si zagotavljamo, da bomo tisto jed na strani 246 poskusili ob naslednji pravi priložnosti.


Tako sem med listanjem neke kuharske knjige o italijanski kuhinji, ki sem jo že davno dobila kot nepričakovano darilo pri blagajni ob nakupu kdo ve že česa, odkrila ta recept. In nikoli ni bil pravi čas za pripravo, saj baje sladke makarone z medom in orehi na Siciliji postrežejo prav na predbožični večer. Malce sem le zamudila, a nič zato. Saj so dnevi od božiča do novega leta prav posebno čarobni in ravno pravšnji za sladke makarone.


Sladki makaroni z medom in orehi

(Maccheroni com miele e noci)


Sestavine za 4 osebe:

350 g makaronov po izbiri

8 žlic medu ali po okusu

200 ml sladke smetane

100 g drobno mletih orehov

lupina pomaranče

sol


  1. Makarone skuhamo v malo slani vodi na zob in odcedimo.

  2. Medtem v majhni kozici segrejemo sladko smetano, v njej razpustimo med in dodamo na zelo tanke rezine narezano lupino pomaranče (brez belih vlaken). Malo pokuhamo.

  3. Na dno servirne sklede razporedimo tanko plast makaronov, prelijemo z malce tople sladke omake in potresemo z mletimi orehi, a ne porabimo vseh. Nadaljujemo s plastjo makaronov, omake, orehov, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z medenim prelivom in orehi.

Kuharske knjige skrivajo v sebi zakladnico receptov, ki jim lahko sledimo do pikice natančno ali jih razumemo le kot idejo. Pogovorimo se z otroki, naj sami predlagajo, kako bi sladke makarone nadgradili po svoje. Z nastrgano čokolado? Ingverjem? Cimetom? Rozinami? Še malo posladkamo z rjavim sladkorjem? Zadnji dnevi v letu so kot nalašč za to.