Sestavine:
- ½ kg bučk
- 1 čebula
- oljčno olje
- sol
- origano
- kisla smetana
- juha
- nekaj cvetov buč
Priprava:
1 Na olju popražimo čebulo, ko zadiši, dodamo na kocke narezane bučke in malo podušimo ter zalijemo z juho. Solimo in pustimo, da zavre. Juho dodamo po želji, če želimo, da je bolj redka več, drugače pa manj.
2 Ko zavre, še malo pokuhamo, dokler se bučke ne zmehčajo. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo nekaj žlic kisle smetane in potresemo z origanom. Okrasimo s cvetovi buč.
Slana čebulna torta
Sestavine:
Testo:
- 300 g moke
- 150 g masla
- 1 žlička soli
- malo hladne vode
Nadev:
- 60 g masla
- 400 g čebule
- 4 jajca
- 1/2 l mleka
- 70 g ribanega grojerja (ali ementalca)
Priprava:
1 Moko pomešamo s soljo, vmešamo narezano maslo, zamesimo testo, po potrebi dodamo vodo, da se lažje zamesi. Pustimo ga v hladilniku pol ure.
2 Medtem pripravimo nadev. Čebulo nasekljamo in popražimo na maslu, lahko pa namesto masla uporabimo oljčno olje. Jajca stepemo, dodamo mleko, sol in sir. Ko je čebula popražena, jo dodamo jajčni zmesi. Testo razvaljamo, damo na pekač in ga nadevamo s pripravljenim nadevom. Pečemo 30 do 40 minut pri 180 °C.
Iz priloge Odprta kuhinja!