Slane ribe med Korčulo in Brkini

Za torkov recept objavljamo uvodni grižljaj, ki ustvari razpoloženje.

Objavljeno
12. marec 2013 13.53
Posodobljeno
12. marec 2013 14.00
Vanda in Hrvoje Lozica, Odprta kuhinja
Vanda in Hrvoje Lozica, Odprta kuhinja
Sestavine

12 celih vloženih slanih rib (sardoni, sardele, gere ...)

1 šalotka

žlica kaper

žlica kisa

2 žlici oljčnega olja

 

Priprava

Ducat vloženih slanih rib očistimo in splaknemo pod tekočo vodo.

Krožno jih porazdelimo po krožniku. Polijemo jih s čim boljšim oljčnim oljem, kisom, dodamo odcejene vložene kapre, narezano šalotko in motar, če ga imamo pri roki.

Zanimivost: Motar je rastlina, ki spada med slanuše in raste na dalmatinskih otokih, nekako spomladi in zgodaj poleti.

In še: Seveda lahko vložene ribe kupimo že očiščene, a so boljše, če jih med dopustom v Dalmaciji dobimo od ribičev.