Sestavine:
- 4 postrvi
- 4 rezine pršuta
- 4 tanke rezine bovškega (tolminskega ali drugega) sira
- sol, poper
- ½ kg blitve
- ½ kg krompirja
- 1 l goveje ali zelenjavne čiste juhe
- 2 stroka česna
- 2,5 žlice oljčnega olja
- 2 ščepca muškatnega oreščka
- 2 žlici kisle smetane
Priprava:
1 Očiščene postrvi osušimo, osolimo in brez maščobe spečemo na žaru.
2 Na vsako pečeno ribo podolžno položimo rezino pršuta in rezino sira. Prekrijemo s pokrovko, da se sir stopi. Postrežemo na ogretih krožnikih.
3 Blitvo očistimo in skupaj z nakockanim krompirjem skuhamo v goveji ali zelenjavni osnovi (juhi). Odlijemo, dodamo stisnjen česen, oljčno olje in muškatni orešček ter zmečkamo. Zabelimo tako, da primešamo kislo smetano.
Skutni štruklji
Sestavine:
Testo:
- 1 kg bele moke
- 2-3 dl mlačne vode
- 1 žlica kisa
- 1 žlica olja
- sol
Nadev:
- ¾ kg skute
- 2 žlici belega zdroba
- 1 jajce
- 1 mala žlička cimeta
- 2-3 žlice sladkorja
- maslo za zabelo
Priprava:
1 Iz naštetih sestavin zamesimo vlečeno testo. Pustimo ga počivati, nato ga razvaljamo in na prtu razvlečemo.
2 Za nadev zmešamo skuto z jajcem in zdrobom, dodamo cimet in toliko sladkorja, kolikor ga zahteva kislost skute. Namažemo na testo.
3 Zvijemo s prtom, narežemo na enake dele in jih skuhamo v slanem kropu - prej jih zavijemo bodisi v aluminijasto folijo ali v gosto staničevino (gazo). Kuhane razvijemo, narežemo na kose in zabelimo z maslom.
Iz priloge Odprta kuhinja!