Slavna soška postrv

Soška postrv, »pregrnjena« z rezino pršuta in sirom, za družbo pa blitva s krompirjem, skuhana v goveji juhi je prava poslastica. Pri družini Toporiš se soške postrvi, soški krapi pripravljajo na sto in en način. Pa dober tek!

Objavljeno
09. oktober 2009 13.00
Jedilnik družine Toporiš
Jedilnik družine Toporiš
Posoška postrv, blitva s krompirjem

Sestavine:

  • 4 postrvi
  • 4 rezine pršuta
  • 4 tanke rezine bovškega (tolminskega ali drugega) sira
  • sol, poper
  • ½ kg blitve
  • ½ kg krompirja
  • 1 l goveje ali zelenjavne čiste juhe
  • 2 stroka česna
  • 2,5 žlice oljčnega olja
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • 2 žlici kisle smetane


Priprava:
1 Očiščene postrvi osušimo, osolimo in brez maščobe spečemo na žaru.
2 Na vsako pečeno ribo podolžno položimo rezino pršuta in rezino sira. Prekrijemo s pokrovko, da se sir stopi. Postrežemo na ogretih krožnikih.
3 Blitvo očistimo in skupaj z nakockanim krompirjem skuhamo v goveji ali zelenjavni osnovi (juhi). Odlijemo, dodamo stisnjen česen, oljčno olje in muškatni orešček ter zmečkamo. Zabelimo tako, da primešamo kislo smetano.


Skutni štruklji

Sestavine:

Testo:

  • 1 kg bele moke
  • 2-3 dl mlačne vode
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica olja
  • sol

Nadev:

  • ¾ kg skute
  • 2 žlici belega zdroba
  • 1 jajce
  • 1 mala žlička cimeta
  • 2-3 žlice sladkorja
  • maslo za zabelo


Priprava:

1 Iz naštetih sestavin zamesimo vlečeno testo. Pustimo ga počivati, nato ga razvaljamo in na prtu razvlečemo.
2 Za nadev zmešamo skuto z jajcem in zdrobom, dodamo cimet in toliko sladkorja, kolikor ga zahteva kislost skute. Namažemo na testo.
3 Zvijemo s prtom, narežemo na enake dele in jih skuhamo v slanem kropu - prej jih zavijemo bodisi v aluminijasto folijo ali v gosto staničevino (gazo). Kuhane razvijemo, narežemo na kose in zabelimo z maslom.

Iz priloge Odprta kuhinja!