Sliši na ime sör

Glavni igralec na madžarskem pivskem trgu je dreher; borsodi za nogometne navijače

Objavljeno
12. november 2009 14.49
Rok Tamše
Rok Tamše
Madžarska je bolj znana po vinu kot pivu, ki ga imenujejo sör (izg. šœr), a vseeno imajo naši vzhodni sosedi kar zavidljivo izbiro domačega zlatega soka. Seveda ne spadajo v elitno družbo evropskih pivovarjev, toda njihova dediščina iz avstro-ogrske monarhije je dokaj bogata. Družina Dreher z Dunaja, ki se je na avstrijski pivovarski sceni uveljavila v 19. stoletju, je v 20. stoletju povezala in okrepila razpršeno madžarsko pivovarsko industrijo. Izjemne temelje družinske pivovarne je postavil Anton Dreher (1810-1863), ki je z dopolnitvijo recepture za angleški ale leta 1840 predstavil prepoznavni dunajski lager, ki je bil na ravni tistega iz češkega Plzna ali Münchna.

Pozneje, v novem stoletju, je družina Dreher najprej kupila pivovarno Kobanya, leta 1928 pa so v Budimpešti kupili še kraljevo pivovarno Kanisza. Pet let pozneje so Dreherjevi ustvarili novo korporacijo, ki je imela 70-odstotni delež na madžarskem pivskem trgu. Z drugo svetovno vojno se je začelo črno obdobje za pivo dreher. Osrednja pivovarna je bila leta 1945 porušena, tako da piva niso varili osem mesecev. Po ponovni vzpostavitvi proizvodnje je komunistična oblast nacionalizirala podjetje, tako da sta družini Dreher preostali emigracija in poslovanje v Avstriji.

 

Na Madžarskem se je blagovna znamka Dreher spet pojavila v devetdesetih letih. Pivovarna Kobanya se je leta 1993 iz državnega podjetja pretvorila v delniško družbo. S tem je postala članica svetovnega giganta SAB (South African Breweries) oziroma od leta 2002 članica SABMiller. Novi lastniki so leta 1997 kupili pravice za ime Dreher, ki ga srečate v večini madžarskih gostinskih lokalov.