Sobota po francosko: svinjski zrezki, gratin dauphinois in creme brulee

Med hitim obiskom Pariza se je, takrat še dijakinji, Teji v spomin vtisnil francoski krompir s smetanom in sirom, zapečen v pečici. Gratin dauphinois bi se lahko na njenem jedilniku znašel vsak dan.

Objavljeno
01. marec 2011 18.17
Posodobljeno
05. marec 2011 09.15
Teja Perjet, odprta kuhinja
Teja Perjet, odprta kuhinja
Svinjski zrezki,
ocvrti v mandljih

Sestavine

4 svinjski zrezki
sol
poper
moka
jajce
200 g nasekljanih mandljev

Priprava

Zrezke potolčemo, posolimo in popopramo. Povaljamo jih najprej v moki, nato v razžvrkljanemu jajcu in na koncu še v mandljih.
Na vročem olju jih na zmernem ognju ocvremo z obeh strani. Ponudimo jih z gratin dauphinois in zeleno solato.

Gratin dauphinois (krompir po francosko)

Sestavine

900 g krompirja
strok česna
100 g masla
200 ml smetane za kuhanje
sol, poper, muškatni orešček
100 g grobo naribanega sira

Priprava

Krompir olupimo, narežemo na čim tanjše ploščice, kot čips, in nato osušimo v krpi. Česen po dolgem prerežemo in z njim pomažemo ognjevarno posodo, ki smo jo pred tem namastili s košč-kom masla (vzamemo od 100 g). Preostalo maslo v večji posodi stopimo, mu dodamo smetano, sol, poper in muškatni orešček ter narezan krompir. Vse skupaj pustimo na šibkem ognju vreti 5–8 minut. Krompir nato preložimo v pekač, poravnamo, potresemo z naribanim sirom in pečemo uro in pol na 150 °C.

Creme brulee

Sestavine

300 ml mleka (3,5 %)
250 ml sladke smetane
5 rumenjakov
100 g sladkorja
sladkor v prahu

Priprava

Pečico segrejemo na 120 °C. Mleko in smetano zavremo in odstavimo. Rumenjake skupaj s sladkorjem stepamo 5–10 minut, da dobimo svetlo kremo. Vanjo nato vmešamo malo mleka in smetane, razmešamo in počasi prilivamo še preostalo mešanico mleka in smetane.
Nalijemo v manjše ognjevarne posodice ter pečemo 45 minut. Ko se krema ohladi, postavimo posodice za 2 uri v hladilnik. Nato creme brulee potresemo s sladkorjem v prahu. Pečico segrejemo na 250 °C (z zgornjim gretjem). Posodice postavimo na najvišje vodilo pečice in pustimo 5 minut, da se sladkor zapeče.