Svinjski zrezki,
ocvrti v mandljih
Sestavine
4 svinjski zrezki
sol
poper
moka
jajce
200 g nasekljanih mandljev
Priprava
Zrezke potolčemo, posolimo in popopramo. Povaljamo jih najprej v moki, nato v razžvrkljanemu jajcu in na koncu še v mandljih.
Na vročem olju jih na zmernem ognju ocvremo z obeh strani. Ponudimo jih z gratin dauphinois in zeleno solato.
Gratin dauphinois (krompir po francosko)
Sestavine
900 g krompirja
strok česna
100 g masla
200 ml smetane za kuhanje
sol, poper, muškatni orešček
100 g grobo naribanega sira
Priprava
Krompir olupimo, narežemo na čim tanjše ploščice, kot čips, in nato osušimo v krpi. Česen po dolgem prerežemo in z njim pomažemo ognjevarno posodo, ki smo jo pred tem namastili s košč-kom masla (vzamemo od 100 g). Preostalo maslo v večji posodi stopimo, mu dodamo smetano, sol, poper in muškatni orešček ter narezan krompir. Vse skupaj pustimo na šibkem ognju vreti 5–8 minut. Krompir nato preložimo v pekač, poravnamo, potresemo z naribanim sirom in pečemo uro in pol na 150 °C.
Creme brulee
Sestavine
300 ml mleka (3,5 %)
250 ml sladke smetane
5 rumenjakov
100 g sladkorja
sladkor v prahu
Priprava
Pečico segrejemo na 120 °C. Mleko in smetano zavremo in odstavimo. Rumenjake skupaj s sladkorjem stepamo 5–10 minut, da dobimo svetlo kremo. Vanjo nato vmešamo malo mleka in smetane, razmešamo in počasi prilivamo še preostalo mešanico mleka in smetane.
Nalijemo v manjše ognjevarne posodice ter pečemo 45 minut. Ko se krema ohladi, postavimo posodice za 2 uri v hladilnik. Nato creme brulee potresemo s sladkorjem v prahu. Pečico segrejemo na 250 °C (z zgornjim gretjem). Posodice postavimo na najvišje vodilo pečice in pustimo 5 minut, da se sladkor zapeče.