Sobotni jadralski jedilnik: popotni sendviči

Današnjemu lahkotnemu jedilniku se bodo pridružile še polnjene paprike s pridihom Mediterana.

Objavljeno
16. september 2011 16.47
Posodobljeno
17. september 2011 12.00
Dragi Lazovski, Odprta kuhinja
Dragi Lazovski, Odprta kuhinja
Popotni sendviči

Sestavine

bagete (francoske štručke)

po 200 g pečene šunke, kraškega zašinka in mortadele

200 g gorgonzole, 200 g mocarele

1 paprika, 2 paradižnika, 1 mlada čebula, 3 listi zelene solate

pest rukole, drobnjak, sirni namaz, tapenada

Priprava

Na svež kruh s hrustljavo skorjico zložimo sestavine, tako da nastane čim več različnih sendvičev. Narežemo jih glede na lakoto jedca. Tako lahko uživamo v zelo različnih sendvičih.

Polnjene paprike s pridihom Mediterana

Sestavine

1 kg paprik, 1 kg zrelega paradižnika

60 dag enkrat zmlete govedine

40 dag enkrat zmlete svinjine

50 dag čebule, 3 stroki česna

5 dag korenja, 5 dag gomolja zelene

10 dag riža, lovorov list ali dva

1/2 dcl oljčnega olja, 2 žlički soli, žlička sladkorja

žlička mediteranskih začimb, žlička mlete sladke paprike

1 dcl vina

poper, feferon, zelenje zelene in peteršilja po okusu

kisla smetana in lističi bazilike za okras

Priprava

Drobno sesekljamo čebulo, gomolj zelene, korenček in česen ter vse prepražimo. Petino zelenjave prihranimo za omako, v preostalo pa damo mleto meso in ga dobro prepražimo. Posolimo, začinimo in dodamo riž. Še malo pražimo vse skupaj in zalijemo z vinom. Pokrijemo in odstavimo.

Za omako paradižnik zblanširamo, olupimo, mu odstranimo semena, ga sesekljamo in pustimo, da se odcedi voda. Nato ga z dodatkom sladkorja dobro prepražimo na prihranjeni čebuli, da dobi temno rdečo barvo. Zalijemo z odcejeno tekočino in še malo pokuhamo.

Paprike napolnimo z nadevom in zložimo v globok pekač ali lonec, v katerem je za prst vode. V pečici, segreti na 200 °C, jih pečemo kakih 10 minut, da nekoliko potemnijo.

Nato jih zalijemo z vročo omako, v katero smo dali še vejico zelene in peteršilja, in jih na 180 °C pečemo še eno uro.