Sestavine
bagete (francoske štručke)
po 200 g pečene šunke, kraškega zašinka in mortadele
200 g gorgonzole, 200 g mocarele
1 paprika, 2 paradižnika, 1 mlada čebula, 3 listi zelene solate
pest rukole, drobnjak, sirni namaz, tapenada
Priprava
Na svež kruh s hrustljavo skorjico zložimo sestavine, tako da nastane čim več različnih sendvičev. Narežemo jih glede na lakoto jedca. Tako lahko uživamo v zelo različnih sendvičih.
Polnjene paprike s pridihom Mediterana
Sestavine
1 kg paprik, 1 kg zrelega paradižnika
60 dag enkrat zmlete govedine
40 dag enkrat zmlete svinjine
50 dag čebule, 3 stroki česna
5 dag korenja, 5 dag gomolja zelene
10 dag riža, lovorov list ali dva
1/2 dcl oljčnega olja, 2 žlički soli, žlička sladkorja
žlička mediteranskih začimb, žlička mlete sladke paprike
1 dcl vina
poper, feferon, zelenje zelene in peteršilja po okusu
kisla smetana in lističi bazilike za okras
Priprava
Drobno sesekljamo čebulo, gomolj zelene, korenček in česen ter vse prepražimo. Petino zelenjave prihranimo za omako, v preostalo pa damo mleto meso in ga dobro prepražimo. Posolimo, začinimo in dodamo riž. Še malo pražimo vse skupaj in zalijemo z vinom. Pokrijemo in odstavimo.
Za omako paradižnik zblanširamo, olupimo, mu odstranimo semena, ga sesekljamo in pustimo, da se odcedi voda. Nato ga z dodatkom sladkorja dobro prepražimo na prihranjeni čebuli, da dobi temno rdečo barvo. Zalijemo z odcejeno tekočino in še malo pokuhamo.
Paprike napolnimo z nadevom in zložimo v globok pekač ali lonec, v katerem je za prst vode. V pečici, segreti na 200 °C, jih pečemo kakih 10 minut, da nekoliko potemnijo.
Nato jih zalijemo z vročo omako, v katero smo dali še vejico zelene in peteršilja, in jih na 180 °C pečemo še eno uro.