Sobotni jedilnik: juha iz rdeče pese 
z dimljeno postrvjo in ravioli

Katero vino se prileže k raviolom s krvavico, pireju iz kutine in ocvrto šalotko?

Objavljeno
11. november 2011 19.36
Posodobljeno
19. november 2011 11.00
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja

Juha iz rdeče pese 
z dimljeno postrvjo 
in svežim hrenom


Sestavine


700 g rdeče pese

100 g čebule

20 g masla

1/2 limone

100 g dimljene postrvi

sveže nastrgan hren

bučno olje


Priprava

Na maslu svetlo prepražimo čebulo, dodamo olupljeno in na kocke narezano rdečo peso, nato zalijemo z vodo.

Kuhamo do mehkega, zmeljemo in dodamo limonov sok. Solimo in popramo po okusu.

Pri serviranju juhi dodamo večji košček dimljene postrvi in sveže nastrgan hren, vse skupaj pa pokapamo z bučnim oljem.

 

Ravioli s krvavico, pire iz kutine, ocvrta šalotka


Sestavine


testo

300 g moke

2 jajci, 2 žlici vode, sol

nadev

1 jajce

1 krvavica

priloga

3 kutine

maslo, sladkor

2 šalotki

ostra moka

olje za cvrenje

Priprava

Iz moke, jajc in vode zgnetemo rezančno testo in ga zavijemo v pvc folijo. Vsaj 
dve uri ga pustimo počivati v hladilniku.

Razvaljamo ga in razrežemo na enake kose poljubne oblike. En kos testa namažemo z jajcem, nanj položimo nadev iz krvavice, pokrijemo z drugim kosom testa in stisnemo po robovih (pri tem iz raviola iztisnemo zrak). Raviole kuhamo v slani vodi 5 minut.

V ponvi stopimo maslo, ga posujemo s sladkorjem in mešamo do karamela. Dodamo olupljeno in na večje kose narezano kutino, premešamo in pokrijemo. Počasi kuhamo do mehkega (brez vode), nato zmeljemo v mešalniku, da dobimo pire.

Šalotko olupimo, narežemo na tanke kolobarje, povaljamo v moki in na hitro ocvremo v vročem olju. Priložimo k raviolu in pireju kot okras.


Predlagano vino
: metliška črnina PTP, suho, rdeče, 2010, Bela krajina, vinorodna dežela Posavje. Če dolenjski cviček in kraški teran poznamo vsi, pa belokranjec in metliška črnina še nista (čisto) »tam«, čeprav se tudi bela in rdeča belokranjska zvrst ponašata z oznako PTP – priznano tradicionalno pojmovanje. Ker vse štiri vinske posebnosti poosebljajo slovensko tradicijo, smo med njimi poiskali tudi sopotnika raviolom s krvavico. Krvavica, ki smo jo Slovenci vzeli nekako za svojo, si zaradi svojega nezamenljivega karakterja želi rdeče družbe, testo raviolov pa si želi svežine in nekoliko lažjega telesa. In vse to ima metliška črnina PTP, v kateri se lahko prepletajo tele sorte: modra frankinja, žametovka, portugalka, šlovrenka, gamay, modri pinot in zweigelt.