Gobova juha z opečenimi kruhovimi kockami
Sestavine
1 manjša čebula
2 pesti očiščenih gob
2 večja krompirja
1 korenček
2 stroka česna
lovor, poper, sol
svež peteršilj
Priprava
Sesekljamo in popražimo čebulo, dodamo na koščke narezane gobe, česen, lovorov list, poper in sol. Juho obogatimo s krompirjem in korenčkom, narezanima na kocke.
Dušimo, zalijemo z juho ali vodo in kuhamo pol ure na zmernem ognju.
Potresemo s peteršiljem. Juho zgostimo z več krompirja.
Kuhani juhi dodamo hrustljavo popečene kruhove kocke.
Pisan kruh
Sestavine
črni kruh
500 g polnozrnate moke tipa 1250
100 g bele moke
2 dag kvasa
žlička soli
žlička sladkorja
žlica olja
2,5 dcl tople vode
beli kruh
300 g bele moke
sol
1,5 dag kvasa
dva ščepa sladkorja
2 žlički olja
1,8 dcl tople vode
Priprava
Za vsako vrsto kruha posebej zmešamo moko s soljo, dodamo druge sestavine in umesimo testo. Vzhaja naj 20 minut.
Razvaljamo belo testo, nato temno in ga položimo na belega. Zvijemo v rulado.
Vzhaja naj še 10 do 15 minut.
Zarežemo zareze in damo v pečico na 220 stopinj. Pečemo približno eno uro: ko kruh dobi obliko in barvo, zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj. Kruh je pečen, ko votlo zadoni, če potrkamo po njem.
Lahka borovničevo-jogurtova rezina
Sestavine
testo
4 jajca
12 dag sladkorja, 8 dag moke
4 dag orehov
žlička pecilnega praška
vrečka vaniljevega sladkorja
žlica kakava
nadev
1/2 l sladke smetane
2 dcl borovnic, 2 žlici jogurta
preliv
4 listi želatine
3 žlice borovničeve marmelade
Priprava
Biskvitno testo pripravimo kot pri receptu za čokoladno torto. Lahko pa izberemo štirioglat model za peko.
Pečen biskvit prerežemo in navlažimo s sladkano vodo.
Pripravimo kremo iz jogurta, borovnic in stepene smetane in z njo namažemo biskvit.
Namočimo želatino, jo dobro ožamemo in primešamo borovničevi marmeladi. Po potrebi malo razredčimo.
Premažemo zgornjo plast biskvita, postavimo v hladilnik, da se strdi, nato narežemo na rezine.