Sobotni jedilnik: kruh je vreden vse naše ljubezni

V soboto si pripravite gobovo juho z opečenimi kruhovimi kockami, pisan kruh in borovničevo-jogurtovo rezino.

Objavljeno
28. oktober 2011 11.38
Posodobljeno
29. oktober 2011 12.00
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja

Gobova juha z opečenimi kruhovimi kockami

Sestavine

1 manjša čebula

2 pesti očiščenih gob

2 večja krompirja

1 korenček

2 stroka česna

lovor, poper, sol

svež peteršilj

 

Priprava

Sesekljamo in popražimo čebulo, dodamo na koščke narezane gobe, česen, lovorov list, poper in sol. Juho obogatimo s krompirjem in korenčkom, narezanima na kocke.

Dušimo, zalijemo z juho ali vodo in kuhamo pol ure na zmernem ognju.

Potresemo s peteršiljem. Juho zgostimo z več krompirja.

Kuhani juhi dodamo hrustljavo popečene kruhove kocke.

 

 

Pisan kruh

Sestavine

črni kruh

500 g polnozrnate moke tipa 1250

100 g bele moke

2 dag kvasa

žlička soli

žlička sladkorja

žlica olja

2,5 dcl tople vode

beli kruh

300 g bele moke

sol

1,5 dag kvasa

dva ščepa sladkorja

2 žlički olja

1,8 dcl tople vode

 

Priprava

Za vsako vrsto kruha posebej zmešamo moko s soljo, dodamo druge sestavine in umesimo testo. Vzhaja naj 20 minut.

Razvaljamo belo testo, nato temno in ga položimo na belega. Zvijemo v rulado.

Vzhaja naj še 10 do 15 minut.

Zarežemo zareze in damo v pečico na 220 stopinj. Pečemo približno eno uro: ko kruh dobi obliko in barvo, zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj. Kruh je pečen, ko votlo zadoni, če potrkamo po njem.

 

 

Lahka borovničevo-jogurtova rezina

Sestavine

testo

4 jajca

12 dag sladkorja, 8 dag moke

4 dag orehov

žlička pecilnega praška

vrečka vaniljevega sladkorja

žlica kakava

nadev

1/2 l sladke smetane

2 dcl borovnic, 2 žlici jogurta

preliv

4 listi želatine

3 žlice borovničeve marmelade

 

Priprava

Biskvitno testo pripravimo kot pri receptu za čokoladno torto. Lahko pa izberemo štirioglat model za peko.

Pečen biskvit prerežemo in navlažimo s sladkano vodo.

Pripravimo kremo iz jogurta, borovnic in stepene smetane in z njo namažemo biskvit.

Namočimo želatino, jo dobro ožamemo in primešamo borovničevi marmeladi. Po potrebi malo razredčimo.

Premažemo zgornjo plast biskvita, postavimo v hladilnik, da se strdi, nato narežemo na rezine.