Sobotni jedilnik: miške

Prvo soboto v novembru mora biti kosilo bogato. Pečenice z zeljem in kmečki krompirjev kruh.

Objavljeno
04. november 2011 20.08
Posodobljeno
05. november 2011 11.00
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Kmečki krompirjev kruh

Sestavine

1 kg polbele moke tipa 850

3 drobni krompirji

1/2 kozarca mleka

4 dag kvasa

žlica sladkorja, sol

ščep janeževih ali kuminovih zrn

Priprava

Krompir skuhamo, olupimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Dobro ga pretlačimo s pasirko, prelijemo z mlačnim mlekom, nato pa z vilicami ali roko zmešamo, da dobimo gosto kašo. Dodamo jo presejani in osoljeni moki ter kvasnemu nastavku, ki smo ga naredili iz nadrobljenega kvasa, žlice sladkorja in malo mlačne vode. Dodamo janeževa ali kuminova zrna, nato testo temeljito pregnetemo in oblikujemo hlebček. Ker je testo težje, ga pustimo vzhajati dan prej (vsaj 12 ur naj počiva).

Naslednji dan ga še enkrat pregnetemo in ponovno pustimo vzhajati. Hlebec zarežemo in položimo na spodnje vodilo pečice. Pečemo na 250 ºC približno 40 minut, na začetku peke dno pečice prelijemo s pol kozarca vode.

H kruhu postrežemo domačo salamo in sir iz Tuhinjske doline.

Pečenice z zeljem

Sestavine

2 para pečenic

1 kg kislega zelja

čebula

domača zaseka ali ocvirki

sol

lovorov list

Priprava

Pečenice na hitro pokuhamo v kropu, nato jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno pol ure na 180 ° C. Vmes se lotimo priprave kislega zelja. Čebulo narežemo na trakove in jo zlato rumeno prepražimo na žlici maščobe, skupaj z lovorovim listom. Dodamo zaseko ali ocvirke, dobro premešamo in dodamo kislo zelje. Na šibkem ognju pražimo toliko časa, da se zelje dodobra pregreje, po potrebi solimo.

Miške

Sestavine

2 jogurtova lončka moke

2 jajci

vrečka pecilnega praška

vrečka vaniljevega sladkorja

3 žlice sladkorja

lonček jogurta

malo soli

olje

sladkor v prahu

Priprava

S stepalnikom penasto umešamo jajci in sladkor. Dodamo jogurt, vaniljev sladkor in sol, na koncu pa še moko s pecilnim praškom. V ponvi segrejemo olje. Gosto maso zajemamo z žlico, jo polagamo v vroče olje in zlato rumeno ocvremo. Preden miške postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.