Sobotni jedilnik: njoki

Na Krasu ne gre brez njokov. Poleg njih pa je Sandra Pelicon pripravila šugo iz suhe klobase in pomidor.

Objavljeno
02. september 2011 18.18
Posodobljeno
03. september 2011 10.30
Sandra Pelicon, Odprta kuhinja
Sandra Pelicon, Odprta kuhinja
Njoki

Sestavine

1 kg krompirja

1-2 jajci

moka

olje, sol

Priprava

Skuhamo krompir, ga olupimo, pretlačimo in počakamo, da se skoraj ohladi. Mlačnega zložimo na kupček, v sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, dodamo sol, nekaj žlic olja in moko. Krompirja naj bo dve tretjini, moke pa tretjino.

Zamesimo testo, oblikujemo klobaso, debelo 3 do 4 centimetre, nato jo narežemo na 2 do 3 centimetre velike koščke in jih damo kuhat v slan krop. Njoki so kuhani, ko priplavajo na vrh.

Šugo iz suhe klobase in pomidor (paradižnika)

Sestavine

5 zrelih paradižnikov

2 čebuli

nekaj strokov česna

bazilika

2 suhi klobasi

olje iz čilija

parmezan

Priprava

Zrele pomidore operemo, zrežemo na četrtine, očistimo semena in neolupljene položimo v cedilo. Očistimo in na večje kose narežemo tudi eno čebulo. Nato v kozici oboje počasi kuhamo, dodamo še česen in baziliko. Ko se zgosti, spasiramo. Na olju zarumenimo narezano manjšo čebulo in dodamo na kolesca narezani klobasi. Najboljša je tista, ki smo jo hranili v svinjski masti ali olju. Pocvremo. Dodamo na koščke zrezane pomidore ali vloženo domačo omako iz pomidor. Solimo po okusu, dodamo nekaj kapljic olja iz čilija in pocvremo do konca.

Njoke s šugom potresemo s parmezanom in ponudimo s solato, fižolete ali zeleno.

Namig: Omake iz pomidor lahko skuhamo večjo količino, goščo napolnimo v vroče kozarčke ali stekleničke. Šugo je zelo uporaben pri pripravi pic, golaža, pašte, omak ...