Sestavine za šest oseb
2 kosa piščančjih prsi
2 vejici origana
2 stroka česna
2 čebuli
2 žlici olja koruznih kalčkov
2 srednja paradižnika
1 sočna nepekoča paprika
3 limete
sol, poper
6 tortilj
Priprava
Piščančje meso razrežemo na manjše kose in skuhamo z origanom, česnom, polovico čebule in soljo. Skuhano ohladimo in natrgamo na trakove.
Preostalo čebulo sesekljamo in posteklenimo na olju. Papriko očistimo in nakockamo, limete narežemo na tanke kolobarje, paradižnik olupimo in narežemo. Paradižnik in papriko dodamo čebuli na olju in popražimo, da se zmehčata. Prilijemo juho in dodamo polovico kolobarjev limete.
Tortilje narežemo na trakove kot fritate, ocvremo in odcedimo.
Ko juha pet minut vre, dodamo trakove mesa in preostalo limeto ter potresemo s fritati iz tortilj.
Riba po verakruško (pescado a la veracruzana)
Sestavine za štiri osebe
1 kg težak zobatec
3 skodelice ribje juhe
4 stroki česna
1 velika čebula
3 veliki paradižniki
2 zeleni papriki rog
3 žlice kaper
3 žlice oliv
malo čilija v prahu (ali dva iz kozarca)
2 lovorova lista
žlica posušenega origana
3 žlice nasekljanega peteršilja
10 zrn črnega popra
¼ skodelice olivnega olja
sol
rezine limone ali limete za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Česen sesekljamo, čebulo nalistamo, paradižnike narežemo na kolobarje, papriki očistimo in narežemo na trakove.
Na polovici olivnega olja prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko zadiši, še papriko, paradižnik, olive, kapre, čili, lovor, poper, sol in ribjo juho. Premešamo in odstavimo.
Na preostanku olja, ki mora biti vroče, na hitro z obeh strani popečemo ribo. Nato jo odstavimo, preložimo v pekač ali veliko ognjevarno posodo in prelijemo z omako, potresemo z origanom in peteršiljem ter postavimo v pečico. Po 15 do 20 minutah bo riba dobro prepečena. Postrežemo z rezinami limone in s kuhanim belim rižem.
Beli riž (arroz blanco)
Sestavine za 4 osebe
2 skodelici kokošje juhe
1 korenček, 1 bučka
1 skodelica riža, 5 žlic olja, sol
Priprava
Korenček in bučko narežemo na zelo majhne kocke. Riž 10 minut namakamo v mlačni vodi, ga odcedimo in pustimo, da se popolnoma osuši.
V emajlirani posodi segrevamo olje, ko je res vroče, na njem zlato prepražimo riž. Odvečno olje odlijemo, dodamo korenček, premešamo, prepražimo. Rižu prilijemo kokošjo juho, premešamo, nato brez mešanja odkrito kuhamo 5 minut.
Dodamo nakockano bučko, kuhamo, dokler riž ne vpije vse tekočine in se ne zmehča. Pokrijemo in pustimo počivati.