Sobotni jedilnik: riba po verakruško

Pripravili smo se še limetino juho (sopa de lima)  in beli riž (arroz blanco).

Objavljeno
10. november 2011 20.50
Posodobljeno
12. november 2011 11.00
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Limetina juha (sopa de lima)

Sestavine za šest oseb

2 kosa piščančjih prsi

2 vejici origana

2 stroka česna

2 čebuli

2 žlici olja koruznih kalčkov

2 srednja paradižnika

1 sočna nepekoča paprika

3 limete

sol, poper

6 tortilj

Priprava

Piščančje meso razrežemo na manjše kose in skuhamo z origanom, česnom, polovico čebule in soljo. Skuhano ohladimo in natrgamo na trakove.

Preostalo čebulo sesekljamo in posteklenimo na olju. Papriko očistimo in nakockamo, limete narežemo na tanke kolobarje, paradižnik olupimo in narežemo. Paradižnik in papriko dodamo čebuli na olju in popražimo, da se zmehčata. Prilijemo juho in dodamo polovico kolobarjev limete.

Tortilje narežemo na trakove kot fritate, ocvremo in odcedimo.

Ko juha pet minut vre, dodamo trakove mesa in preostalo limeto ter potresemo s fritati iz tortilj.

Riba po verakruško (pescado a la veracruzana)

Sestavine za štiri osebe

1 kg težak zobatec

3 skodelice ribje juhe

4 stroki česna

1 velika čebula

3 veliki paradižniki

2 zeleni papriki rog

3 žlice kaper

3 žlice oliv

malo čilija v prahu (ali dva iz kozarca)

2 lovorova lista

žlica posušenega origana

3 žlice nasekljanega peteršilja

10 zrn črnega popra

¼ skodelice olivnega olja

sol

rezine limone ali limete za okras

Priprava

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Česen sesekljamo, čebulo nalistamo, paradižnike narežemo na kolobarje, papriki očistimo in narežemo na trakove.

Na polovici olivnega olja prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko zadiši, še papriko, paradižnik, olive, kapre, čili, lovor, poper, sol in ribjo juho. Premešamo in odstavimo.

Na preostanku olja, ki mora biti vroče, na hitro z obeh strani popečemo ribo. Nato jo odstavimo, preložimo v pekač ali veliko ognjevarno posodo in prelijemo z omako, potresemo z origanom in peteršiljem ter postavimo v pečico. Po 15 do 20 minutah bo riba dobro prepečena. Postrežemo z rezinami limone in s kuhanim belim rižem.

Beli riž (arroz blanco)

Sestavine za 4 osebe

2 skodelici kokošje juhe

1 korenček, 1 bučka

1 skodelica riža, 5 žlic olja, sol

Priprava

Korenček in bučko narežemo na zelo majhne kocke. Riž 10 minut namakamo v mlačni vodi, ga odcedimo in pustimo, da se popolnoma osuši.

V emajlirani posodi segrevamo olje, ko je res vroče, na njem zlato prepražimo riž. Odvečno olje odlijemo, dodamo korenček, premešamo, prepražimo. Rižu prilijemo kokošjo juho, premešamo, nato brez mešanja odkrito kuhamo 5 minut.

Dodamo nakockano bučko, kuhamo, dokler riž ne vpije vse tekočine in se ne zmehča. Pokrijemo in pustimo počivati.