Sobotni jesenski recept

Kolač z rdečo peso in vaniljevo kremo.

Objavljeno
01. oktober 2012 22.04
Guliver/Stockfood, Odprta kuhinja
Guliver/Stockfood, Odprta kuhinja
Za 12 kosov in srednje spretnega kuharja

 

250 g rdeče pese

5 jajc, 250 g sladkorja

75 g navadne moke, žlička pecilnega praška

3 žlice škroba, 250 g mletih mandljev

maslo za pekač, žlica krušnih drobtin

krema

400 g sirčka Philadelphia, 80 g sladkorja v prahu,

1/2 žličke vaniljeve esence, posušene rezine rdeče pese

 

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Rdečo peso operite, olupite in fino nastrgajte.

Rumenjake s sladkorjem penasto umešajte, dodajte mešanico moke, škroba in pecilnega praška, nato nastrgano rdečo peso in mlete mandlje ter dobro zmešajte. Nazadnje narahlo vmešajte še sneg iz beljakov.

Model s snemljivim obodom namažite z maslom, dno posujte s krušnimi drobtinami, nato vlijte vanj testo, ga poravnajte in pecite približno eno uro na najnižji rešetki. Z zobotrebcem preverite, ali je dovolj pečeno. Po potrebi pokrijte z aluminijevo folijo, da se skorja preveč ne zapeče.

Ko je kolač gotov, po nekaj minutah odstranite obod in nato še dno pekača ter počakajte, da se ohladi.

Philadelphio, sladkor v prahu in vanilijo zmešajte do gladkega in s kremo premažite kolač.

Preden postrežete, ga lahko okrasite s čipsom iz rdeče pese. Tega pripravite tako, da tenke kolobarčke pese položite na peki papir in v pečici, ogreti na 80 stopinj, sušite uro do dve, odvisno od debeline.