Sestavine:
- 300 g možganov (telečji ali svinjski)
- 1 čebula
- 1 jajce
- 1 l mleka
- 200 ml kisle smetane
- jušna kocka
- peteršilj, sol, poper
Priprava:
1 V globoki ponvi prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni.
2 Dodajmo 2/3 možganov, ki smo jih prej na hitro pokuhali v vreli vodi in na hitro prepražimo.
3 Prilijemo mleko in dodamo jušno kocko, da se raztopi.
4 Umešamo jajce, dodamo smetano in zmešamo. Prelijemo v toplo juho in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
5 V vsak krožnik damo najprej košček možganov, ki smo jih prihranili na začetku (1/3 skupne količine) in prilijemo juho.
Mesne kroglice v jogurtu in vinu
Sestavine:
- 600 g mletega mešanega mesa
- 2 žlici drobtin
- naribana limonina lupina
- 6 žlic peteršilja
- 1 jajce
- 450 ml goveje juhe
- 150 ml belega vina
- 150 ml jogurta
- 2 žlici moke
- sol, poper
Priprava:
1 Mleto meso damo v posodo in primešamo drobtine, jajce, limonino lupino in nasekljan peteršilj. Solimo in popramo. Oblikujemo 20 manjših kroglic.
3 V lonec nalijemo juho in vino, pustimo, da zavre, in dodamo mesne kroglice. Kuhamo jih točno 20 minut in vzamemo iz posode.
4 V drugi posodi zmešamo moko in jogurt ter mešanico zlijemo v lonec, v katerem so se kuhale mesne kroglice. Pustimo, da še enkrat zavre.
5 S to omako prelijemo mesne kroglice in postrežemo.
Zdrobov narastek
Sestavine:
- l mleka
- 2 žlici sladkorja
- 50 g mandljev ali lešnikov (lahko tudi orehov)
- limonina lupinica
- 120 g zdroba
- 2 rebri čokolade ali kakava
- malinov sok
Priprava:
1 Mleko segrejemo, dodamo sladkor in limonino lupinico. Ko mleko zavre, zakuhamo zdrob in mešamo, dokler se ne zgosti.
2 Pred koncem kuhanja dodamo drobno nasekljane orehe, mandlje ali lešnike in premešamo.
3 Maso razdelimo na dva dela. V enega dodamo naribano čokolado ali kakav in dobro premešamo.
4 V kozarce naložimo najprej svetlo, nato pa še temno maso, malo poravnamo in pustimo, da se ohladi.
5 Gotovo sladico lahko prelijemo z malinovim sokom in okrasimo z naribano čokolado in stepeno smetano.
Iz priloge Odprta kuhinja!