Sestavine:
- 4 lepi ramsteki
- 3 stroki česna
- ½ l goveje juhe
- 1 žlica winchestrske omake
- 1 žlica bele moke
- 1 žlička masla
- 4 rezine pršuta
Priprava:
1 Na malo olja popečemo zrezke (odvisno, kako pečene jedci želijo) in jih zalijemo z govejo juho.
2 Nastrgamo svež česen, dodamo začimbe. Pokuhamo. Če je omaka preredka, v ponvici na maslu popražimo malo moke in dodamo omaki.
3 Posebej na hitro popražimo rezine pršuta, samo toliko, da se segrejejo in oddajo maščobo. Na krožnike položimo zrezke, na vsak zrezek dodamo pršut in prelijemo z omako. Poleg postrežemo pečen krompir, lahko pa tudi krompirjevo polento.
Soški hruškovi krapi
Sestavine za paljeno testo:
- 1 kg moke
- ½ l vode
- 1,5 žlice masla
- 1 jajce
- Nadev:
- 1 kg suhih mletih tepk (kloc)
- 25 dag orehov (kokocev)
- lupinica 2 neškropljenih limon
- 2 žlički cimeta
- 5 vaniljevih sladkorjev
- 20 dag sladkorja
- 6 žlic medu
- 4 žličke ruma (po želji)
- maslo, drobtine za zabelo
Priprava:
1 Moko prelijemo z vrelo vodo, dodamo maslo in jajce in dobro mešamo. Testo je gotovo, ko se odlepi od posode. Stresemo ga na desko, z rokami zvaljamo v štruco in jo razrežemo na centimetrske kose.
2 Vsak kos na dlani potlačimo v večji krog. Na krog nanesemo nadev - žličko hrušk, ki smo jim primešali mlete orehe, vaniljev sladkor in po želji rum. Krog stisnemo skupaj, da dobimo dolg cmok - krap.
3 Krape skuhamo v slanem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na površje. Po dva zložimo na krožnike, zabelimo z drobtinicami, prepraženimi na maslu, in rahlo prelijemo z medom. Preostale krape lahko zamrznemo.
Iz priloge Odprta kuhinja!