Sočni soški krapi

Sočne krape dobijo od domačinov, a ker jih potrebujejo več, pridejo še z Gorenjskega in Štajerskega. Karpe posušijo v konvektomatu, zmeljejo in hruškovo kašo zamrznejo. Iz tega pripravijo veliko dobrih obrokov.

Objavljeno
14. oktober 2009 15.08
Jedilnik družine Toporiš
Jedilnik družine Toporiš
Ramstek v česnovi omaki

Sestavine:

  • 4 lepi ramsteki
  • 3 stroki česna
  • ½ l goveje juhe
  • 1 žlica winchestrske omake
  • 1 žlica bele moke
  • 1 žlička masla
  • 4 rezine pršuta


Priprava:
1 Na malo olja popečemo zrezke (odvisno, kako pečene jedci želijo) in jih zalijemo z govejo juho.
2 Nastrgamo svež česen, dodamo začimbe. Pokuhamo. Če je omaka preredka, v ponvici na maslu popražimo malo moke in dodamo omaki.
3 Posebej na hitro popražimo rezine pršuta, samo toliko, da se segrejejo in oddajo maščobo. Na krožnike položimo zrezke, na vsak zrezek dodamo pršut in prelijemo z omako. Poleg postrežemo pečen krompir, lahko pa tudi krompirjevo polento.

 

Soški hruškovi krapi


Sestavine za paljeno testo:

  • 1 kg moke
  • ½ l vode
  • 1,5 žlice masla
  • 1 jajce
  • Nadev:
  • 1 kg suhih mletih tepk (kloc)
  • 25 dag orehov (kokocev)
  • lupinica 2 neškropljenih limon
  • 2 žlički cimeta
  • 5 vaniljevih sladkorjev
  • 20 dag sladkorja
  • 6 žlic medu
  • 4 žličke ruma (po želji)
  • maslo, drobtine za zabelo


Priprava:
1 Moko prelijemo z vrelo vodo, dodamo maslo in jajce in dobro mešamo. Testo je gotovo, ko se odlepi od posode. Stresemo ga na desko, z rokami zvaljamo v štruco in jo razrežemo na centimetrske kose.
2 Vsak kos na dlani potlačimo v večji krog. Na krog nanesemo nadev - žličko hrušk, ki smo jim primešali mlete orehe, vaniljev sladkor in po želji rum. Krog stisnemo skupaj, da dobimo dolg cmok - krap.
3 Krape skuhamo v slanem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na površje. Po dva zložimo na krožnike, zabelimo z drobtinicami, prepraženimi na maslu, in rahlo prelijemo z medom. Preostale krape lahko zamrznemo.

Iz priloge Odprta kuhinja!