Sredin jedilnik: krompirjevi svaljki 
z žajbljem

Poleg tega pa je za nas Alenka Hribar pripravila še telečjo pečenko in jabolčni štrudelj.

Objavljeno
31. oktober 2011 20.16
Posodobljeno
02. november 2011 11.00
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja

Telečja pečenka

Sestavine

1,5 kg teletine

olje

lovorov list

rožmarin

žajbelj

poper

olje

sol

Priprava

Dan pred peko meso naoljimo, obložimo z lovorom, rožmarinom in žajbljem ter malo popopramo. V pokriti posodi ga postavimo na hladno. V večji ponvi dobro segrejemo olje in uležano meso po vseh straneh popečemo, da zakrkne in se naredi skorjica. Prestavimo ga v pečico, segreto na 150 ° C, posodo pokrijemo in pečemo dobro uro. Proti koncu meso solimo in temperaturo povečamo na 200 ° C, da se zapeče še po vrhu. Pečenko pustimo stati pokrito deset, petnajst minut, da se uleži, nato jo narežemo in takoj postrežemo.

Krompirjevi svaljki 
z žajbljem

Sestavine

1/2 kg krompirja

10–15 dag moke

1 jajce

150 g masla

sveži žajbljevi listi

sol

Priprava

Krompir skuhamo, olupimo in še toplega pretlačimo. Dodamo jajce, sol in toliko moke, da se testo ne prijema prstov.
Oblikujemo svaljke in jih drugega za drugim spuščamo v vrelo osoljeno vodo. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh. V ponvi nežno segrejemo maslo, dodamo sesekljane žajbljeve liste za aromo, nato v maslu popečemo svaljke.

Takoj postrežemo, zraven ponudimo sezonsko solato.

Jabolčni štrudelj

Sestavine

testo

1/2 kg moke, ščepec soli

2 žlički olja, žlička kisa, mlačna voda

nadev

1 kg jabolk, cimet, sladkor

100 g masla, 5 žlic drobtin

Priprava

Moko presejemo v skledo, naredimo jamico, solimo ter dodamo dve žlički olja in žličko kisa. Testo mesimo in počasi dolivamo mlačno vodo. Bolj ga gnetemo, bolj se bo vleklo. Oblikujemo hlebček, pokritega pustimo počivati dobro uro. Lahko ga malo naoljimo.

Testo razvaljamo in razvlečemo z gornjim delom dlani (ne s prsti, ker se tako prej pretrga). Tanjše je testo, boljši bo zavitek. Razvlečeno testo naj počiva, mi pa se medtem lotimo nadeva.

Jabolka očistimo in grobo naribamo. Po občutku jih sladkamo in dodamo cimet. Z mešanico prekrijemo testo.

Na maslu prepražimo drobtine in jih potresemo po nadevu. Vse skupaj zvijemo in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. V pečici, segreti na 180 ° C, pečemo približno 45 minut.