Sredin jedilnik: bela muca

»Poskrbela sem, da imajo recepti zanimiva imena, takšna, ki pritegnejo in imajo zgodbo,« pravi tokratna kuharica.

Objavljeno
05. oktober 2011 10.24
Posodobljeno
05. oktober 2011 12.00
Suzana Belak Pungartnik, Odprta kuhinja
Suzana Belak Pungartnik, Odprta kuhinja

Hladna kumarična juha

Sestavine

2 srednje veliki kumarici

žlička sladke smetane

šopek svežega kopra

sol po okusu

Priprava

Kumarici operemo, olupimo in zmeljemo v mešalniku.

Zmerno solimo in dodamo sladko smetano, ščepec svežega kopra pa stresemo na sredino juhe.

Polnjene kajzerice

Sestavine

6 kajzeric ali drugih okroglih kruhkov

3 žlice mletega govejega mesa

3 žlice čičerke

3 žlice hladno stisnjenega 
oljčnega olja

po ščepec popra, bazilike,
himalajske soli in kurkume

žlica paradižnikove mezge

2 manjši čebuli

1 paradižnik, 1 rdeča paprika za okras

žlica masla

Priprava

Čičerko namočimo za 4 ure, nato jo skuhamo, ohladimo in zmeljemo v ročnem mlinčku. Na blagem ognju skuhamo drobno nasekljano čebulo. Dodamo meso in dušimo 10 minut. Začinimo in primešamo čičerko, šele na koncu dodamo oljčno olje. Kajzerice zgoraj prerežemo in jih izdolbemo. Odprtine zapolnimo z nadevom, pomagamo si z žlico, nato dodamo kruhove pokrovčke. Okoli 10 minut pečemo v pečici pri 180 °C. Paradižnik narežemo na kolobarje. Po enega dodamo v sendvič. Za okras dodamo na trakove narezano papriko. Na zobotrebec nalepimo zastavico z muco, ga zabodemo v kajzerico in postrežemo.

Namig: Polnjene kajzerice so okusne tudi hladne. Po želji jih dodatno pokapljamo z oljčnim oljem.

Bela muca

Sestavine

4 žlice belega zdroba, žlica sladkorja

mleko

žlička masla

okras

bela čokoladna kuvertura

jedilne barve v tubi, marcipan za rep

kokos v lističih, 2 mandlja

čokoladne drobtinice

Priprava

Zdrob skuhamo v enaki količini vode. Po potrebi dodamo mleko. Vmešamo sladkor in maslo. Dobro premešamo in maso vtisnemo v dva okrogla kalupa. Zgoraj poravnamo do gladkega. Počakamo, da se strdi. Iz ostanka zdroba oblikujemo tački in ušesi. Na ravni podlagi sestavimo muco.  Iz marcipana oblikujemo rep. Vsega prebodemo s kokosovimi lističi. Muco oblijemo z belo čokolado. Ob strani preliv nanašamo z nožem. Odvečno čokolado obrišemo s krožnika s papirnatim prtičkom in palčkami za ušesa. Za oči izberemo dva mandlja. Oči, gobček in tačke narišemo z jedilnimi barvami. Eno uro pustimo v hladilniku.