Dušena govedina
Sestavine
½ kg govedine (stegno)
1 čebula
6 zelenih čilijev
karijev list
3 žličke zmletega črnega popra
žlica zmletega koriandra
žlica zmletega čilija
žlica kurkume
olje
sol
Priprava
Govedino narežemo na manjše koščke, solimo in najmanj eno uro mariniramo v mešanici črnega popra, koriandra, čilija in kurkume.
Nato dodamo po dolžini narezan čili in polovico sesekljane čebule, zalijemo z vrelo vodo ter dušimo pol do tri četrt ure, da se meso popolnoma zmehča.
V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo podušeno meso, karijev list in preostalo sesekljano čebulo.
Pražimo toliko časa, da tekočina izpari. Postrežemo toplo.
Čapati
Sestavine
2 skodelici bele moke
žlica prečiščenega masla (ghija)
voda (toliko, da zamesimo testo)
sol
Priprava
Prečiščeno maslo, sol, moko in vodo zamesimo v gladko testo. Močno ga zgnetemo, naredimo hlebček in ga pustimo na hladnem vsaj eno uro. Nato testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo več manjših kroglic.
Posujemo jih z moko in na pomokani površini razvaljamo v manjše tanke kroge.
Segrejemo litoželezno ponev (kot za palačinke), premažemo dno s prečiščenim maslom in nanj položimo čapati.
Pečemo ga dve, tri minute na vsaki strani. Postrežemo z dušeno govedino.
Korenčkova halva
Sestavine
1 kg korenja
½ l mleka
200 g sladkorja
žlička zmletega kardamoma
pest indijskih oreščkov
2 žlici rozin
2 žlici blanširanih mandljev
Priprava
Korenček očistimo, naribamo na trakove in do mehkega zdušimo v mleku, dokler tekočina ne izhlapi.
V ponev stresemo sladkor, dodamo kuhano korenje in med stalnim mešanjem pražimo. Dodamo maslo in kardamom ter še enkrat premešamo.
Posebej na maslu popražimo indijske oreščke in rozine ter oboje dodamo korenčku.
Jed posujemo z zdrobljenimi blanširanimi mandlji. Postrežemo toplo ali hladno.
Namig: H korenčkovi halvi se odlično poda vaniljev sladoled.