Sredin jedilnik: fižol z ranča (frijoles charros)

K temu se pa lepo poda guacamole, mehiška salsa in bočnik na žaru.

Objavljeno
08. november 2011 20.04
Posodobljeno
09. november 2011 11.00
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja

Bočnik na žaru (arrachera)

Sestavine za šest oseb

1 kg tankih zrezkov iz bočnika

1 dcl balzamičnega kisa

30 ml medu

2 pomaranči

10 g črnega popra v zrnju, sol

Priprava

Pripravimo marinado iz kisa, medu, pomarančnega soka in popra ter dodamo toliko vode, da je meso ravno prav prekrito s tekočino. V hladilniku naj počiva od štiri do šest ur. Meso nato odcedimo in ga na žaru ali v zelo vroči ponvi pečemo na vsaki strani po tri minute. Postrežemo z raznimi dodatki, kot je guacamole.

Mehiška salsa (salsa mexicana)

Sestavine za eno skodelico

2 srednja paradižnika

½ srednje čebule, 1 pekoč feferon

žlička olja koruznih kalčkov

½ skodelice svežih listov koriandra, sol

Priprava

Paradižnika prepolovimo in jima odstranimo semena. Čebulo in feferon razrežemo na četrtine. Paradižnik, čebulo in feferon pet minut kuhamo v vodi. Odcedimo in obdelamo v električnem mešalniku. V kozici segrejemo olje, dodamo omako in pražimo dobro minuto. Odstavimo, dodamo drobno nasekljan koriander in solimo.

Guacamole

Sestavine za 4 osebe

3 veliki zreli avokadi, ½ čebule, 1 paradižnik, sol, poper

Priprava

Avokado olupimo in meso narežemo na kocke. Čebulo nasekljamo. Paradižnik olupimo, odstranimo semenje in narežemo na drobne koščke. Avokado dobro pretlačimo z vilicami, primešamo čebulo in paradižnik, solimo, popramo in takoj postrežemo.

Fižol z ranča (frijoles charros)

Sestavine za štiri osebe

250 g rjavega fižola, 2 paradižnika, ½ čebule

skodelica piva, 100 g slanine, skodelica mehiške salse

50 g rdeče paprike rog ali sladke paprike v prahu

sol po okusu, 3 žlice olja, ocvirki po želji

Priprava

Zvečer fižol namočimo v veliko vode. Če smo vzeli svežo papriko, jo popečemo, ji odstranimo semena in jo zmeljemo. V loncu na pritisk segrejemo olje in na njem popražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na kocke narezano slanino in še približno minuto pražimo. Prilijemo mehiško salso in zmleto papriko ter odstavimo. Dodamo ocvirke, pivo, fižol in vodo, v kateri se je namakal. Pod pritiskom kuhamo 20 minut.

Ko je fižol kuhan, odpremo lonec in primešamo na kocke narezan paradižnik, solimo in lonec zapremo še za 10 minut. Pokusimo, po potrebi dosolimo in postrežemo.