Škarpena na pireju
iz gomoljne zelene z jurčki
Sestavine
4 fileji škarpene
300 g gomolja zelene
200 g krompirja
150 g masla
malo mleka
400 g jurčkov
sol, poper
oljčno olje
Priprava
Krompir in zeleno olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v slani vodi. Pretlačimo in dodamo maslo ter malo mleka. Po potrebi solimo.
V vročo ponev vlijemo malo oljčnega olja, fileje škarpene položimo na ponev s kožo navzdol ter pridržimo s prsti nekaj sekund, da se riba ne upogne. Pečemo dobri 2 minuti, nato fileje obrnemo in pečemo še minuto.
Surove jurčke narežemo na kocke in jih na vročem olju popečemo, dodamo košček masla, na koncu solimo in popramo.
Francoska čokoladna torta
Sestavine
200 g temne čokolade (s 70 % kakava)
200 g masla
220 g sladkorja
5 jajc
25 g moke
Priprava
Čokolado in maslo stopimo nad soparo in dodamo sladkor. Ohladimo.
Počasi dodajamo jajca, drugo za drugim, na koncu umešamo še moko.
Maso vlijemo v pomaščen model za pito (višina mase mora biti 2 cm) in pečemo pri 200 ˚C približno 10 minut. Dobimo debelejšo čokoladno biskvitno ploščo.
Posujemo z grenkim kakavom v prahu, narežemo in ohlajeno postrežemo.
Predlagano vino: Amarone classico DOC, suho, rdeče, 2007, Veneto, Italija. Osnovno someljejsko pravilo glede spajanja vina in sladic se glasi: čim slajša je sladica, tem slajše je vino. Kar se sliši v bistvu precej preprosto, če bi čokolada ne bila vse prej kot enostavna dama; je karizmatična in zahtevna, veliko in natančno izbira, se z mnogimi spogleduje, a resnično se preda le redkim izbrancem. Zato se nemalokrat namesto sladkih porok zgodijo grenke ločitve, ki pa k sreči vedno kličejo po naslednji sladki avanturi. V kombinaciji z velikim, krepkim, bogatim in suhim rdečim vinom Amarone pa grižljaj čokoladne torte ustvari arogantno-elegantno kombinacijo, ki je nepozabna.