Sredin jedilnik: Vrzotova juha

Zaljubljena je v Kras in njegove lepote, tako da rada pripravi tudi kakšno staro avtohtono kraško jed.

Objavljeno
17. avgust 2011 09.51
Posodobljeno
17. avgust 2011 12.00
Romana Marinšek Logar, Odprta kuhinja
Romana Marinšek Logar, Odprta kuhinja

Vrzotova juha

Sestavine

1/2 glave kodrolistnega ohrovta ali 
8 velikih ohrovtovih listov

2 dcl kuhanega rdečega fižola

3 veliki krompirji

10 dag pancete

2 čebuli

nekaj strokov česna

listič luštreka

lovorov list, brinove jagode, kumina

žlička soli, poper

Priprava

Ohrovt na hitro prevremo v slani vodi, pokuhanega narežemo na široke rezance. Krompir olupimo, narežemo na koščke in skuhamo pire. Čebulo nasekljamo in prepražimo, da postekleni. Dodamo ohrovt in začimbe, prepražimo. Prilijemo liter vode, vmešamo krompirjev pire in kuhamo pol ure. Dodamo še fižol in na rezine narezano slanino. Kuhamo še pol ure.

Kraška pogača

Sestavine

1 kg bele moke, 1 jajce, 3 dkg svežega kvasa ali 2 vrečki suhega

žlička soli, žlička sladkorja, žlička origana

2 žlici oljčnega olja, 7 dcl vode

15 dag na tanke rezine narezane okrogle pancete

vrečka naribanega sira za pico

Priprava

V večjo skledo stresemo moko, dodamo drobno sol, origano in oljčno olje. Kvas damo v deciliter mlačne vode z žličko sladkorja. Vzhajan kvas dobro vmešamo v pripravljeno zmes, prilijemo še 6 dcl mlačne vode, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Vzhaja naj najmanj eno uro, vmes ga enkrat pregnetemo. Nato ga stresemo na pomokan prtič in z rokami rahlo oblikujemo v krog s premerom 30 cm. Pol testa potresemo s polovico naribanega sira in nanj zložimo rezine pancete, potem potresemo s preostalim sirom. Drugo polovico testa prepognemo čez prvo in ob robovih dobro stisnemo s prsti. Pustimo vzhajati pol ure. Premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici na papirju za peko 1 uro pri 180–200 ºC.