Vrzotova juha
Sestavine
1/2 glave kodrolistnega ohrovta ali
8 velikih ohrovtovih listov
2 dcl kuhanega rdečega fižola
3 veliki krompirji
10 dag pancete
2 čebuli
nekaj strokov česna
listič luštreka
lovorov list, brinove jagode, kumina
žlička soli, poper
Priprava
Ohrovt na hitro prevremo v slani vodi, pokuhanega narežemo na široke rezance. Krompir olupimo, narežemo na koščke in skuhamo pire. Čebulo nasekljamo in prepražimo, da postekleni. Dodamo ohrovt in začimbe, prepražimo. Prilijemo liter vode, vmešamo krompirjev pire in kuhamo pol ure. Dodamo še fižol in na rezine narezano slanino. Kuhamo še pol ure.
Kraška pogača
Sestavine
1 kg bele moke, 1 jajce, 3 dkg svežega kvasa ali 2 vrečki suhega
žlička soli, žlička sladkorja, žlička origana
2 žlici oljčnega olja, 7 dcl vode
15 dag na tanke rezine narezane okrogle pancete
vrečka naribanega sira za pico
Priprava
V večjo skledo stresemo moko, dodamo drobno sol, origano in oljčno olje. Kvas damo v deciliter mlačne vode z žličko sladkorja. Vzhajan kvas dobro vmešamo v pripravljeno zmes, prilijemo še 6 dcl mlačne vode, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Vzhaja naj najmanj eno uro, vmes ga enkrat pregnetemo. Nato ga stresemo na pomokan prtič in z rokami rahlo oblikujemo v krog s premerom 30 cm. Pol testa potresemo s polovico naribanega sira in nanj zložimo rezine pancete, potem potresemo s preostalim sirom. Drugo polovico testa prepognemo čez prvo in ob robovih dobro stisnemo s prsti. Pustimo vzhajati pol ure. Premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici na papirju za peko 1 uro pri 180–200 ºC.