1 kg svežih jadranskih lignjev
½ kg mladega krompirja
kozarec češnjevčkov
pest izkoščičenih pečenih oliv
1 manjša čebula
šopek peteršilja
1 ekološka limona
oljčno olje, sol
Priprava:
Lignje očistimo in jih narežemo na trakove, lovke na manjše kose. Meso zavijemo v krpo in ga dobro popivnamo. V ponvi segrejemo oljčno olje, in ko se močno segreje, dodamo pripravljene lignje ter jih popečemo na hitrico, nato podušimo v lastnem soku, približno pet minut. Blago solimo in prihranimo na pozneje.
Medtem skuhamo krompir, ga olupimo, in ko se nekoliko ohladi, narežemo na manjše kose. Prelijemo ga z oljčnim oljem, blago solimo in premešamo. Dodamo mu meso lignjev, izkoščičeno meso pečenih oliv, na kolobarčke narezane paradižničke, tanke trakove čebule in drobno sesekljan peteršilj. Prelijemo z oljčnim oljem in premešamo.
Ekološko limono razpolovimo in eno polovico stisnemo na solato, drugo polovico narežemo na tanke kolobarje, vsak kolobar pa na več trikotnikov (pri tem kar sledimo fizionomiji limone). Odstranimo peške in s trikotnički posujemo solato. Še enkrat dobro premešamo in postavimo v hladilnik za čez noč, če nas prej ne zagrabi lakota.