Sredin namig za kosilo: Dušene kumare v hrenovi omaki


Če je še kje kakšna kumara; priprava 5 minut,  čas kuhanja 10–15 minut

Objavljeno
26. september 2013 12.12
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
2 večji kumari
sol
1 tanjši por (samo beli del)
4 stroki česna
žlica oljčnega olja
1 dl vode
2 žlici hrenovega namaza (ali nariban hren in malo kisle smetane)
svež ali suh koper
2 žlici pretlačene skute

Priprava:
1. Por narežemo na manjše kose in stresemo v lonec. Dodamo strt česen, prilijemo še olje in pristavimo. Nad šibkim ognjem počasi pražimo, da česen zadiši.
2. Medtem hitro olupimo kumare, jih prerežemo po dolgem in z žlico (najlažje gre z ozko žlico za sladoled brez mehanizma) odstranimo semenje. Nato jih prečno narežemo na za prst debele rezine. Stresemo v lonec k česnu, na hitro popražimo in prilijemo vodo.
3. Pokrijemo in počasi dušimo 5 minut.
4. Zdaj dodamo skuto in hrenov namaz ali kislo smetano ter nariban hren, solimo in kuhamo še par minut, da se omaka zgosti.
5. Nazadnje potresemo s koprom. Ponudimo kot prilogo k pečenemu krompirju in popečenemu zrezku.

Opomba: Kumarična omaka je najboljša s sveže naribanim hrenom.