Stare obsoške domače jedi

Ker je Marjan v otroštvu in mladosti vse počitnice preživljal ob bregu Soče, si je zapomnil marsikateri obsoški domači recept. Še zdaj rada sprašujeta po starih jedeh, jih preizkušata in mnoge na domačiji Andrejc tudi ponudita.

Objavljeno
09. oktober 2009 13.02
Jedilnik družine Toporiš
Jedilnik družine Toporiš
Gobova juha

Sestavine:

  • ½ kg mešanice različnih gob
  • ½ kg čebule
  • 1 l goveje ali zelenjavne čiste juhe
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice olja
  • lovor, majaron, bazilika, poper, ščep timijana
  • velika pest nasekljanih zamrznjenih dežnikov za zgostitev


Priprava:
1 Čebulo očistimo in drobno narežemo. Gobe operemo in narežemo na lističe. Iz zamrzovalnika vzamemo na rezance narezane dežnikarice, da se počasi tajajo.
2 V jušni lonec damo olje, na njem pražimo čebulo, da se zmehča (ne sme porjaveti). Dodamo gobe in mešamo. Ko so gobe do treh četrtin mehke, dodamo dežnikarice in zalijemo z govejo juho, da dobimo gosto jed. Priložimo vse začimbe in zelo počasi kuhamo še 5 do 8 minut. Postrežemo s kislo smetano.


Krompirjeva polenta z ovčjo skuto

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 20 dag koruzne moke
  • 1 l vode
  • 4 žlice ovčje skute
  • 1,5 žlice masla ali ocvirkov ali zaseke


Priprava:
1 Krompir umijemo, olupimo in narežemo na večje kocke. Zalijemo, ga z vodo, ki mora biti dva centimetra nad krompirjem, in skuhamo.
2 Krompir z vodo vred pretlačimo v redko zmes, počasi primešamo koruzno moko (iz rumene ali bele koruze), da se jed zgosti. Ves čas z leseno kuhalnico mešamo in dovolimo, da se na dnu rahlo »prime«. Prava polenta mora imeti malo okusa po dimu.
3 Preložimo v skledo in na sredini naredimo večjo vdolbino.
4 Posebej v ponvi raztopimo maslo in na njem prepražimo skuto ter še vrelo vlijemo v vdolbino. Takoj postrežemo. Lahko zabelimo tudi z zaseko, z ocvirki ali pa v vdolbino stresemo dušeno kislo zelje.

Iz priloge Odprta kuhinja!