Ste za hladno avanturo?

Solate so lahko primeren uvod v dober večer, teknejo pa tudi kot samostojen obrok v delovnem dnevu. Domiselne sezonske solate so hitro pripravljene, osvežilne in hranljive. 

Objavljeno
31. avgust 2009 19.07
Ona
Ona
Zelje z ananasom in belo polivko

Potrebujemo:
  • 60 dag belega zelja,
  • 40 dag ananasa,
  • jabolko,
  • 3 žlice solatne majoneze,
  • 1 dcl navadnega
  • jogurta,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • žlico medu,
  • limono,
  • sol in poper.

Priprava:
Zelje očistimo, operemo in zelo tanko narežemo. Ananas olupimo, očistimo in narežemo na drobne kocke. Jabolku odstranimo pečke in narežemo na majhne kocke. Limono ožamemo. Zelje, ananas in jabolko zmešamo ter pokapamo z limoninim
sokom. V skodelico damo majonezo, jogurt, kislo smetano in med ter razmešamo. Začinimo s soljo in poprom. Prelijemo solato, zmešamo in za kratek čas postavimo v hladilnik. Po želji dodamo pomaranče, mandarine in drugo.

Koromač s pomarančami in črnimi olivami

Potrebujemo:

  • 3 manjše gomolje koromača,
  • 2 pomaranči,
  • limono,
  • 10 dag črnih izkoščičenih oliv,
  • 5 žlic olivnega olja,
  • sol in poper.

Priprava:
Limonino lupino nastrgamo, limono ožamemo. Pomaranči olupimo. Odstranimo vso belo kožico in pomaranči narežemo na kolesca. Gomolje koromača očistimo, operemo in narežemo na lističe. Olive odcedimo in jih narežemo na kolobarčke. Limonin
sok zmešamo z olivnim oljem, soljo in poprom. Prelijemo narezan koromač in zmešamo. Obložimo s pomarančami in narezanimi olivami ter postrežemo. Po želji lahko koromač malo pokuhamo v soljeni vodi, ga odcedimo in ohladimo.

Radič z jabolčnim prelivom

Potrebujemo:
  • 2 glavici rdečega radiča,
  • 2 šalotki,
  • majhno kislo jabolko,
  • žlico olja,
  • žličko orehovega
  • olja, žličko gorčice,
  • 3 žlice vinskega kisa,
  • žličko medu,
  • šopek peteršilja,
  • sol in poper.

Priprava:
Radič očistimo, operemo in narežemo. Šalotki olupimo in drobno nasekljamo. Jabolko operemo, peščišče izrežemo in jabolko narežemo na drobne kocke. Peteršilj drobno sesekljamo. Olje, orehovo olje, kis, med, peteršilj, gorčico, sol in poper razmešamo v posebni skodelici. Dodamo narezano jabolko in sesekljano šalotko ter prelijemo radič. Zmešamo in takoj postrežemo.

Tri ideje, kako na krožniku združiti zelenjavo s sadjem, je pripravilo osebje kulinarične hiše Catering Vivo s Fužinskega gradu, z direktorico Jernejo Kamnikar.