Tarhana čorba in božanska baklava

Sobota je pravi dan za tipično bosansko čorbo tarhana. Ta nosi ime po posebnem testu, ki ga posujemo po čorbi. A le tega moramo pripraviti pet dni prej. Po lahki čorbi pa si lahko privoščimo okusno baklavo.

Objavljeno
15. februar 2011 18.06
Edita Svraka, odprta kuhinja
Edita Svraka, odprta kuhinja
Tarhana

Sestavine

2 kg bele moke
1 l vode, sol

Priprava

V večji posodi iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga pustimo počivati v suhem prostoru od 4 do 6 dni. Ko se skisa in postane redko, ga trgamo iz posode in v skledi, posuti z moko, zgnetemo. Srednje mehko testo nato podrgnemo po rešetu, da se loči in pade skozi luknjice. Tako dobimo kroglice, ki jih nato sušimo do pet dni.

Tarhana čorba

Sestavine

500 g piščančjih prsi
2 paradižnika, 2 korenčka
peteršilj, sol, poper
100 g suhe tarhane
oljčno olje, 1,5 l vode

Priprava

Dno kozice pokapljamo z oljem in na njem prepražimo na koščke narezano meso. Dodamo sesekljan paradižnik in začimbe ter še malo pražimo. Zalijemo s toplo vodo, dodamo na kolute zrezan korenček in sesekljan peteršilj. Ko zavre, po čorbi potresemo tarhano in na zmernem ognju kuhamo še približno 15 minut.

Baklava

Sestavine

500 g vlečenega testa
250 g masla
1 kg orehov
20 dag sladkorja
olje za premaz
agda
1 kg sladkorja
1 l vode

Priprava

Orehe zmeljemo, ne predrobno, maslo raztopimo.
V pekač, namaščen z maslom, položimo plast testa in ga premažemo z maslom. Nanj položimo drugo plast testa, po katerem potresemo orehe, pomešane s sladkorjem. Sledi plast testa, raztopljeno maslo, testo, plast s sladkorjem pomešanih orehov, testo, raztopljeno maslo in ponovno testo.
Baklavo premažemo z oljem in narežemo na kvadratke. Pečemo pri 180 ° C eno uro. Če začne prehitro rjaveti, zmanjšamo temperaturo, kajti baklava se mora dobro izsušiti.
Medtem iz kilograma sladkorja in litra vode skuhamo sladkorni sirup ali agdo. Z ohlajeno prelijemo vročo baklavo.
Na vrh položimo pladenj, tako da se zgornja plast testa, potem ko jo prelijemo z agdo, ne dvigne, in pustimo, da se ohladi.