Sestavine za en obrok:
- 150 g prekajenega svinjskega vratu - šinka
- 20 g prekajene hamburške slanine
- 32 g fižola češnjevca
- 10 ml rastlinskega olja
- 30 g ješprenja
- peteršilj po okusu
- 1 g česna
- 37 g čebule
- 20 g korenja
- 130 g krompirja
- majaron
- 4 g korena peteršilja
- sol
- goveja juha koncentrat, po okusu
- poper v zrnu
Priprava:
1 Prebran in opran ješprenj in fižol, ki smo ju čez noč namočili, zlijemo skupaj in damo kuhat.
2 Ko sta napol kuhana, na olju prepražimo sesekljano čebulo, strt česen in na drobne kocke narezano jušno zelenjavo. Damo v ješprenj skupaj s krompirjem, narezanim na drobne kocke, in začinimo.
3 Vratovino skuhamo posebej in z vodo, v kateri se je kuhala, zalivamo ješprenj. Lahko pa jo kuhamo tudi v ješprenju. Na koncu ričetu okus izboljšamo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Rogljič
Sestavine za deset kosov:
- 500 g moka T-500
- 2 dl mleka
- 1 dl vode
- 0,5 dl rastlinskega olja
- 30 g kvasa
- 15 g sladkorja
- 9 g soli
Priprava:
1 Vse sestavine damo v posodo in zamesimo test, da odstopi od posode. Preložimo ga na mizo in pregnetemo v hleb. Pustimo, da nekaj časa počiva.
2 Testo razvaljamo in razdelimo na deset enakih kosov. Čim bolj enakomerno jih zvijemo v rogljič. Zlagamo jih na pekače z zaključkom navzdol, da se nam med vzhajanjem ne razdrejo. Pustimo jih na toplem, da vzhajajo približno 15 do 20 minut.
3 Pred pečenjem jih namažemo z vodo ali z jajcem. Pečejo se približno 15 minut pri 200-220 °C.
4 Ko so pečeni, jih ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Iz priloge Odprta kuhinja!