Tedenski vojaški jedilnik

V vojašnicah zdaj za vojake pripravljajo samo malico, ker sistem ni več naborniški in vojaki hodijo samo v službo. Ko pa je treba iti na teren, se izkažejo vojaški kuharji. Tu je njihov ponedeljkov jedilnik. Pa dober tek!

Objavljeno
23. oktober 2009 17.31
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Ričet


Sestavine za en obrok:

  • 150 g prekajenega svinjskega vratu - šinka
  • 20 g prekajene hamburške slanine
  • 32 g fižola češnjevca
  • 10 ml rastlinskega olja
  • 30 g ješprenja
  • peteršilj po okusu
  • 1 g česna
  • 37 g čebule
  • 20 g korenja
  • 130 g krompirja
  • majaron
  • 4 g korena peteršilja
  • sol
  • goveja juha koncentrat, po okusu
  • poper v zrnu


Priprava:
1 Prebran in opran ješprenj in fižol, ki smo ju čez noč namočili, zlijemo skupaj in damo kuhat.
2 Ko sta napol kuhana, na olju prepražimo sesekljano čebulo, strt česen in na drobne kocke narezano jušno zelenjavo. Damo v ješprenj skupaj s krompirjem, narezanim na drobne kocke, in začinimo.
3 Vratovino skuhamo posebej in z vodo, v kateri se je kuhala, zalivamo ješprenj. Lahko pa jo kuhamo tudi v ješprenju. Na koncu ričetu okus izboljšamo z drobno sesekljanim peteršiljem.


Rogljič


Sestavine za deset kosov:

  • 500 g moka T-500
  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 0,5 dl rastlinskega olja
  • 30 g kvasa
  • 15 g sladkorja
  • 9 g soli


Priprava:

1 Vse sestavine damo v posodo in zamesimo test, da odstopi od posode. Preložimo ga na mizo in pregnetemo v hleb. Pustimo, da nekaj časa počiva.
2 Testo razvaljamo in razdelimo na deset enakih kosov. Čim bolj enakomerno jih zvijemo v rogljič. Zlagamo jih na pekače z zaključkom navzdol, da se nam med vzhajanjem ne razdrejo. Pustimo jih na toplem, da vzhajajo približno 15 do 20 minut.
3 Pred pečenjem jih namažemo z vodo ali z jajcem. Pečejo se približno 15 minut pri 200-220 °C.
4 Ko so pečeni, jih ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Iz priloge Odprta kuhinja!