Telečja obara, ajdovi žganci z ocvirki in miške

Pri Cerjančevih večino dni v letu vihti kuhalnico gospodinja Danijela. Ker pa ji tu in tam pri kuhanju priskočita na pomoč tudi hčerki Zvonka in Snežka, so jedilnik sestavile vse tri, zato si v njem podajata roko tradicionalna in nekoliko modernejša kuhinja. Toda vse, kar se znajde na njihovi mizi, mora biti pripravljeno iz kakovostnih sestavin.

Objavljeno
23. januar 2011 15.45
Danijela Cerjanec, odprta kuhinja
Danijela Cerjanec, odprta kuhinja

Telečja obara

 

Sestavine

  • 75 dag teletine (vrat, prsi ali pleče)
  • 5 dag maščobe
  • 15 dag sesekljane čebule
  • 3 dag moke
  • sol
  • limonina lupinica
  • lovorov list
  • korenček
  • majaron
  • peteršiljeva korenina
  • kis ali vino ter limonov sok

 

Priprava

  1. Meso zrežemo na koščke. Kosti z zelenjavo skuhamo posebej.
  2. Na maščobi svetlo rumeno spražimo čebulo, dodamo meso in mešamo. Ko se mesni sok posuši, potresemo z moko, zalijemo s kostno juho, solimo, dodamo limonino lupinico, druge začimbe in skuhamo do mehkega.
  3. Pred koncem kuhanja obaro še okisamo.

Ajdovi žganci z ocvirki

 

Sestavine

  • 40 dag ajdove moke
  • 1,5 l slanega kropa
  • ocvirki

 

Priprava

  1. V vrelo in osoljeno vodo vsujemo vso moko hkrati. Počakamo, da voda zajame moko, nato s kuhalnico vanjo naredimo luknjo in pustimo, da se na majhnem ognju kuha približno dvajset minut.
  2. Odlijemo nekaj vode in žgance premešamo. Po potrebi zalivamo z odlito vodo.
  3. Zabelimo z ocvirki.

Miške

 

Sestavine

  • 1 navaden jogurt
  • 2 jajci
  • sol
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 2 jogurtova lončka ostre moke
  • sladkor v prahu

 

Priprava

  1. Vse sestavine zmešamo.
  2. Testo po žličkah polagamo v vročo maščobo in miške pečemo do zlato rumene barve.
  3. Postrežemo posute s sladkorjem v prahu.