Telečja obara
Sestavine
- 75 dag teletine (vrat, prsi ali pleče)
- 5 dag maščobe
- 15 dag sesekljane čebule
- 3 dag moke
- sol
- limonina lupinica
- lovorov list
- korenček
- majaron
- peteršiljeva korenina
- kis ali vino ter limonov sok
Priprava
- Meso zrežemo na koščke. Kosti z zelenjavo skuhamo posebej.
- Na maščobi svetlo rumeno spražimo čebulo, dodamo meso in mešamo. Ko se mesni sok posuši, potresemo z moko, zalijemo s kostno juho, solimo, dodamo limonino lupinico, druge začimbe in skuhamo do mehkega.
- Pred koncem kuhanja obaro še okisamo.
Ajdovi žganci z ocvirki
Sestavine
- 40 dag ajdove moke
- 1,5 l slanega kropa
- ocvirki
Priprava
- V vrelo in osoljeno vodo vsujemo vso moko hkrati. Počakamo, da voda zajame moko, nato s kuhalnico vanjo naredimo luknjo in pustimo, da se na majhnem ognju kuha približno dvajset minut.
- Odlijemo nekaj vode in žgance premešamo. Po potrebi zalivamo z odlito vodo.
- Zabelimo z ocvirki.
Miške
Sestavine
- 1 navaden jogurt
- 2 jajci
- sol
- 2 žlički sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 2 jogurtova lončka ostre moke
- sladkor v prahu
Priprava
- Vse sestavine zmešamo.
- Testo po žličkah polagamo v vročo maščobo in miške pečemo do zlato rumene barve.
- Postrežemo posute s sladkorjem v prahu.