Telečji medaljon z jurčki

Telečji medaljoni so priljubljena jed, prav zaradi sočnega mesa. Medaljon je lahko iz stegna ali hrbta, saj je ta naziv vezan bolj na obliko.

Objavljeno
06. oktober 2009 16.11
Drago Medved
Drago Medved
Pri nas je težava v tem, da je vse, kar imamo pri nas za teletino, v bistvu mlada junetina in je meso trše, kot bi smelo biti za vse tisto, čemur se spodobi reči teletina.To občutijo gostinci, ko jim gostje, zlasti tisti iz zahodnih evropskih držav, večkrat povedo, da je bilo meso sicer okusno, a pretrdo za teletino. Najboljšo teletino dajejo teleta, ki so hranjena z mlekom in ne prekoračijo starosti pet tednov. Meso je nežno in sočno, primerno za razne diete in v najrazličnejših oblikah. Zelo stara jed iz teletine izvira iz normanskih časov, ko so pripravljali teletino z mlekom in mandeljni.

Priljubljeni so telečja obara, od drobovine telečja jetrca in tudi telečji priželjc, že skoraj pozabljena jed. Najbolj razširjeni so zrezki v raznih izvedbah, najbolj znan in priljubljen pa je gotovo dunajski, ki mora biti iz teletine. So seveda tudi izjeme, na primer na Dunaju, kjer v znani gostilni, ki je v bistvu vinotoč, cvrejo dunajske iz svinjine in tam tudi ne morete dobiti piva, temveč vino oziroma »špricer«, ki se je zadnja leta sicer pojavil v vseh dunajskih restavracijah, tudi v prvem okraju. O tem, kako je ta zrezek prišel v obdonavsko prestolnico, pa kdaj drugič, je preveč variant. V Toskani iz telečje krače delajo znano jed ossobuco. Na kolobarje prežagane telečje krače, da je kost z mozgom na sredini, počasi dušijo s paradižnikom.

Teletina je tudi zelo primerna za paprikaš in golaž, ravno zaradi tega, ker je meso mlado in sočno, le pravi kos mora biti. Telečje zarebrnice se dajo pripraviti na razne načine, pečenka iz tega dela pa je bolj ko ne pusta. Tudi zelo priljubljena jed iz teletine so polnjene telečje prsi in razne polnjene rulade, kjer se da lepo uporabiti potrebušino. Ni pa vseeno, s čim in kako jih napolnimo, saj včasih naletimo na čisto navaden kruhov cmok brez začimb in še česa, kar požlahtni to jed.

 

Medaljoni in cmoki

Tokrat si bomo ogledali, kako znajo pripraviti telečje medaljone v gostišču Delalut na Prevaljah. Medaljon je lahko iz stegna ali hrbta, saj je ta naziv vezan bolj na obliko, medtem ko je file lahko samo iz pljučnega oziroma hrbtnega dela, ki je v celem kosu tudi zelo primeren za pečenko. Medaljoni so sicer priljubljena jed, ki jo radi kombinirajo z gobicami, hruškami, panceto in tartufi, ki so še slastnejši v kombinaciji z bifteki. Tokrat so jih pripravili z jurčki in omako, za družbo pa so jim dali nadvse okusne in rahle zdrobove cmoke s skuto. Tudi to jed je kot zadnjič kvocove nudlne pripravila kuharica Anita Planšak. Za medaljone je izbrala lepe kose teletine in jih popekla na vroči maščobi, dodala sol in poper ter pripravila tržaško omako tako, da je osnovi dodala malo moke, česna, vina in čisto na koncu malo smetane. Seveda ni prej pozabila narezati jurčke na tanke lističe in jih položiti na medaljone. Bili so nadvse slastni, izjemno lepo jih je dopolnjevala omaka.

Celotno jed so res oplemenitili zdrobovi cmoki iz pšeničnega zdroba. Naredijo jih tako, da pšeničnemu zdrobu dodajo skuto in jajce, vse to lepo solijo, oblikujejo v okrogle ne prevelike cmoke in kuhajo v slanem kropu, dokler se ne zmehčajo. Ko so kuhani, jih zabelijo z drobtinami. Okus je prijeten, konsistenca je polna, a deluje zračno, ne pacasto. Ker je skuta vmešana v zdrob, so cmoki rahli in nežni. Prava mojstrovina iz preprostih sestavin, če so v pravih rokah in če vam jih postrežejo pod pravo streho.