Sestavine:
- 3 stroki strtega česna
- čajna žlička soli
- čajna žlička vajenskega popra
- 2 zrela paradižnika
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 zelena paprika
- 1 sveža kumara
- 4 žlice nakockanega spraženega kruha
- 2,5 dl vode
Priprava:
1 V keramično skledo damo česen, soli, vajenski poper in olupljena, razbremenjena in zmečkana zrela paradižnika.
2 Med nenehnim mešanjem (najbolje z mešalcem) kapljamo oljčno olje. Dodamo na lističe narezane rezine čebule, tenke kot papir, nakockano zeleno papriko, nakockano olupljeno in razbremenjeno kumaro, spražen kruh.
3 Zalijemo z vodo, premešamo in v hladilniku močno ohladimo. Ponudimo mrzlo.
Kotleti na žaru po grško
Sestavine:
- 4 svinjski kotleti vratovine
- sok ene limone
- sol, poper, origano
- 4 žlice olja
Priprava:
1 Kotlete solimo, popramo, potresemo z origanom, naoljimo in najmanj dve uri mariniramo v limonovem soku. Spečemo na žaru.
Rajta s paradižnikom in kumaro (indijska posebnost)
Sestavine:
- 2 zrela paradižnika
- 1 večja kumara
- 1 čebula
- 1 lonček polnomastnega jogurta
- žlička mlete laške kumine
- ščepec soli
- 1 žlica olja
- 1 žlička semen črne gorčice
Priprava:
1 Paradižnika nakockamo, kumaro po dolgem razpolovimo in polovici še enkrat razpolovimo. Prečno trakove kumare narežemo na pol cm debele rezine. Čebulo grobo nasekljamo.
2 Polnomastni jogurt posebej zmešamo s kumino in soljo. Premešamo, dodamo paradižnik in kumaro s čebulo, žlico olja in žličko semen črne gorčice.
3 Dobro premešamo in pustimo stati eno uro na hladnem.
Čilska bovla
Sestavine:
- pol skodelice ananasa
- 1 pomaranča
- pol skodelice vrtnih jagod
- 3 žlice sladkorja
- 1,5 dl konjaka
- steklenica penine
Priprava:
1 Na kocke narežemo ananas, olupljeno pomarančo, jagode. Sadje zmešamo, potresemo s sladkorjem, polijemo s konjakom in shranimo za eno uro v hladilnik.
2 Postrežemo tako, da v kozarce razdelimo sadje in tekočino, nato jih do vrha zalijemo z ohlajeno penino.
Iz priloge Odprta kuhinja!