Temperamentno kosilo

Temperamentno špansko, latinskoameriško kosilo s pridihom grškega mediterana in umirjeno eksotične Indije. Pestro kosilo za konec tedna! Pa dober tek!

Objavljeno
04. avgust 2009 16.19
Jedilnik Bogdana Novaka
Jedilnik Bogdana Novaka
Seviljska hladna juha gazpačo (španska posebnost)

Sestavine:
  • 3 stroki strtega česna
  • čajna žlička soli
  • čajna žlička vajenskega popra
  • 2 zrela paradižnika
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 1 zelena paprika
  • 1 sveža kumara
  • 4 žlice nakockanega spraženega kruha
  • 2,5 dl vode


Priprava:
1 V keramično skledo damo česen, soli, vajenski poper in olupljena, razbremenjena in zmečkana zrela paradižnika.
2 Med nenehnim mešanjem (najbolje z mešalcem) kapljamo oljčno olje. Dodamo na lističe narezane rezine čebule, tenke kot papir, nakockano zeleno papriko, nakockano olupljeno in razbremenjeno kumaro, spražen kruh.
3 Zalijemo z vodo, premešamo in v hladilniku močno ohladimo. Ponudimo mrzlo.

Kotleti na žaru po grško

Sestavine:

  • 4 svinjski kotleti vratovine
  • sok ene limone
  • sol, poper, origano
  • 4 žlice olja


Priprava:
1 Kotlete solimo, popramo, potresemo z origanom, naoljimo in najmanj dve uri mariniramo v limonovem soku. Spečemo na žaru.


Rajta s paradižnikom in kumaro (indijska posebnost)

Sestavine:

  • 2 zrela paradižnika
  • 1 večja kumara
  • 1 čebula
  • 1 lonček polnomastnega jogurta
  • žlička mlete laške kumine
  • ščepec soli
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička semen črne gorčice


Priprava:

1 Paradižnika nakockamo, kumaro po dolgem razpolovimo in polovici še enkrat razpolovimo. Prečno trakove kumare narežemo na pol cm debele rezine. Čebulo grobo nasekljamo.
2 Polnomastni jogurt posebej zmešamo s kumino in soljo. Premešamo, dodamo paradižnik in kumaro s čebulo, žlico olja in žličko semen črne gorčice.
3 Dobro premešamo in pustimo stati eno uro na hladnem.

Čilska bovla

Sestavine:

  • pol skodelice ananasa
  • 1 pomaranča
  • pol skodelice vrtnih jagod
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 dl konjaka
  • steklenica penine


Priprava:

1 Na kocke narežemo ananas, olupljeno pomarančo, jagode. Sadje zmešamo, potresemo s sladkorjem, polijemo s konjakom in shranimo za eno uro v hladilnik.
2 Postrežemo tako, da v kozarce razdelimo sadje in tekočino, nato jih do vrha zalijemo z ohlajeno penino.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!