Sestavine za en obrok:
- 150 g bržole iz junetine
- 25 g sveže čebule
- 25 g svežih šampinjonov
- 15 f kislih kumaric
- 12 ml rastlinskega olja
- 1 žlica kisle smetane
- 5 g bele moke
- 2 g gorčice
- sol
- mlet poper
- omaka worchester
- juha goveji koncentrat
- rdeče vino
Priprava:
1 Čebulo očistimo in jo drobno sesekljamo. Očistimo šampinjone in jih narežemo na lističe. Bržolo narežemo na trakove (rezance). Prav tako na rezance narežemo kisle kumarice.
2 Na vroči maščobi prepražimo čebulo, da zlato zarumeni, dodamo na rezance narezano meso, zalijemo s fondom, začinimo in dušimo.
3 Ko je meso napol dušeno, dodamo na lističe narezane gobe. Malo pred koncem kuhanja dodamo še na rezance narezane kisle kumarice in gorčico. Okus jedi izboljšamo z worchestersko omako in rdečim vinom.
Tirolski cmok
Sestavine za en obrok:
- 100 g belega kruha
- 0,4 kosa jajca
- 20 g bele moke tip 500
- 30 ml svežega mleka
- 20 g čebule
- 2 g peteršilja
- 20 g hamburške slanine
- muškatni orešček
- poper
- sol
- ščep majarona
Priprava:
1 Kruh narežemo na drobne kocke, prav tako narežemo hamburško slanino.
2 Na maščobi prepražimo čebulo in narezano slanino ter stresemo h kruhu.
3 Mleko segrejemo in prelijemo čez kruh. Pokrijemo in pustimo stati 15-20 minut. Ko se kruh zmehča, dodamo vse začimbe in raztepeno jajce ter drobno sesekljan peteršilj. Dobro premešamo, po potrebi dodamo še moko in oblikujemo cmoke.
4 Že oblikovane cmoke skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali malo olja.
5 Postrežemo s sestavljeno solato.
Iz priloge Odprta kuhinja!