Terenska kuhinja kot lego kocke

V terenski kuhinji, ki se jo zloži nekako tako kot lego kocke, je mogoče pripraviti do 2000 obrokov na dan. In ne mislite, da na terenu jedo samo preproste jedi oziroma hrano na žlico, ne, pripravljajo popolnoma normalne obroke.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.53
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Goveji file stroganov


Sestavine za en obrok:

  • 150 g bržole iz junetine
  • 25 g sveže čebule
  • 25 g svežih šampinjonov
  • 15 f kislih kumaric
  • 12 ml rastlinskega olja
  • 1 žlica kisle smetane
  • 5 g bele moke
  • 2 g gorčice
  • sol
  • mlet poper
  • omaka worchester
  • juha goveji koncentrat
  • rdeče vino


Priprava:
1 Čebulo očistimo in jo drobno sesekljamo. Očistimo šampinjone in jih narežemo na lističe. Bržolo narežemo na trakove (rezance). Prav tako na rezance narežemo kisle kumarice.
2 Na vroči maščobi prepražimo čebulo, da zlato zarumeni, dodamo na rezance narezano meso, zalijemo s fondom, začinimo in dušimo.
3 Ko je meso napol dušeno, dodamo na lističe narezane gobe. Malo pred koncem kuhanja dodamo še na rezance narezane kisle kumarice in gorčico. Okus jedi izboljšamo z worchestersko omako in rdečim vinom.


Tirolski cmok


Sestavine za en obrok:

  • 100 g belega kruha
  • 0,4 kosa jajca
  • 20 g bele moke tip 500
  • 30 ml svežega mleka
  • 20 g čebule
  • 2 g peteršilja
  • 20 g hamburške slanine
  • muškatni orešček
  • poper
  • sol
  • ščep majarona


Priprava:
1 Kruh narežemo na drobne kocke, prav tako narežemo hamburško slanino.
2 Na maščobi prepražimo čebulo in narezano slanino ter stresemo h kruhu.
3 Mleko segrejemo in prelijemo čez kruh. Pokrijemo in pustimo stati 15-20 minut. Ko se kruh zmehča, dodamo vse začimbe in raztepeno jajce ter drobno sesekljan peteršilj. Dobro premešamo, po potrebi dodamo še moko in oblikujemo cmoke.
4 Že oblikovane cmoke skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali malo olja.
5 Postrežemo s sestavljeno solato.


Iz priloge Odprta kuhinja!