Testenine in zanimiva melona

Sobotno kosilo bo lahkotno-eksotično. Izredno zanimiva kombinacija sestavin za sobotno sladico in njeno pripravo. Kako dobre so na jezičnih brbončicah? Poizkusite sami! Pa dober tek!

Objavljeno
10. avgust 2009 16.25
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Široki rezanci z lososom


Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g širokih rezancev
  • 100 g lososovega fileja
  • 3 dl sladke smetane
  • 40 g masla
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • muškatni orešček


Priprava:

1 V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin.
2 Lososov file natančno očistimo in grobo sesekljamo.
3 Krop posolimo. Vanj stresemo testenine, ki jih skuhamo na zob.
4 V ponvi razpustimo maslo, na katerem sesekljanega lososa med mešanjem na hitro prepražimo.
5 Rezance odcedimo in stresemo na lososa. Prilijemo sladko smetano, vse skupaj pa začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z malo naribanega muškatnega oreščka. Počasi zavremo, premešamo in odstavimo.


Melona z mariniranimi jagodami


Sestavine za 6 oseb:

  • 1 melona
  • 250 g jagod
  • 1 žlica limonovega soka
  • 85 g sladkorja v prahu
  • 0,5 dl kirša
  • maslo po potrebi


Priprava:
1 Melono razpolovimo, razsemenimo in izdolbemo, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo lupine.
2 Melonino meso zrežemo na kocke in stresemo v skledo.
3 Jagode (lahko jih nadomestimo ali kombiniramo z gozdnimi jagodami ali/in borovnicami) očistimo. Večje razpolovimo, potem pa vse skupaj stresemo k meloni.
4 Sadje potresemo s sladkorjem v prahu, pokapljamo z limonovim sokom in kiršem ter nežno premešamo. Z mešanico nadenemo izdolbeni melonini polovici. Morebitne večje razpoke zamažemo z zmehčanim maslom, potem pa obe nadevani polovici stisnemo skupaj in tesno ovijemo v prozorno folijo. Nadevano melono za 24 ur postavimo v hladilnik.

Iz priloge Odprta kuhinja!