Sestavine za 4 osebe:
- 500 g širokih rezancev
- 100 g lososovega fileja
- 3 dl sladke smetane
- 40 g masla
- sol
- beli poper v zrnu
- muškatni orešček
Priprava:
1 V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin.
2 Lososov file natančno očistimo in grobo sesekljamo.
3 Krop posolimo. Vanj stresemo testenine, ki jih skuhamo na zob.
4 V ponvi razpustimo maslo, na katerem sesekljanega lososa med mešanjem na hitro prepražimo.
5 Rezance odcedimo in stresemo na lososa. Prilijemo sladko smetano, vse skupaj pa začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z malo naribanega muškatnega oreščka. Počasi zavremo, premešamo in odstavimo.
Melona z mariniranimi jagodami
Sestavine za 6 oseb:
- 1 melona
- 250 g jagod
- 1 žlica limonovega soka
- 85 g sladkorja v prahu
- 0,5 dl kirša
- maslo po potrebi
Priprava:
1 Melono razpolovimo, razsemenimo in izdolbemo, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo lupine.
2 Melonino meso zrežemo na kocke in stresemo v skledo.
3 Jagode (lahko jih nadomestimo ali kombiniramo z gozdnimi jagodami ali/in borovnicami) očistimo. Večje razpolovimo, potem pa vse skupaj stresemo k meloni.
4 Sadje potresemo s sladkorjem v prahu, pokapljamo z limonovim sokom in kiršem ter nežno premešamo. Z mešanico nadenemo izdolbeni melonini polovici. Morebitne večje razpoke zamažemo z zmehčanim maslom, potem pa obe nadevani polovici stisnemo skupaj in tesno ovijemo v prozorno folijo. Nadevano melono za 24 ur postavimo v hladilnik.
Iz priloge Odprta kuhinja!