Testenine za torkovo kosilo

Tunova omaka na način Damijana Ambrožiča je še ena v reperoarju taistih receptov. Omaka ima tudi bučke, kar receptu doda vrednost. Časovno pa se tudi ne zamudiš preveč! Dober tek!

Objavljeno
10. avgust 2009 15.43
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Integralni svedrčki s tunovo omako

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g integralnih svedrčkov
  • 1 večja pločevinka tuna v oljčnem olju
  • 0,3 dl kisle smetane
  • 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • začimbna sol
  • črni poper v zrnu
  • muškatni orešček
  • 5 strokov česna


Priprava:
1 V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin.
2 Bučke očistimo in zrežemo na rezine, ki jih prepražimo na zob na dveh žlicah olja v ponvi.
3 Česen olupimo in zrežemo na čim tanjše lističe.
4 V globlji ponvi segrejemo tri žlice oljčnega olja, na katerem na hitro prepražimo narezan česen.
5 Krop posolimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih na zob.
6 Olje iz pločevinke odlijemo, ribe pa stresemo na prepražen česen in pretlačimo z vilicami. Dodamo prepražene bučke in vse skupaj pražimo še nekaj minut.
7 Kuhane testenine odcedimo in stresemo v ponev. Vse skupaj začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z malo nastrganega muškatnega oreščka. Nazadnje primešamo kislo smetano, segrejemo in odstavimo.


Sladoled s sosedovimi robidami


Sestavine za 4 osebe:

  • 4 rezine vaniljevega sladoleda
  • robide (kolikor jih sosed da)
  • sirup iz gozdnih sadežev


Priprava:

1 Robide oprhamo pod tekočo hladno vodo in posušimo na papirnatih kuhinjskih brisačah.
2 Sladoled razdelimo na krožnike ali v skodelice. Potresemo jih z robidami in pokapljamo s sirupom iz gozdnih sadežev.

Opomba: sirup iz gozdnih sadežev lahko nadomestimo s prelivom iz robidnic (če je bil sosed še posebej radodaren). Robide pretlačimo s tlačilko za krompir ali skozi gosto cedilo. Primešamo jih malo limonovega soka in sladkor (v prahu) po okusu. Če je preliv pregost, primešamo žlico ali dve mleka.

Iz priloge Odprta kuhinja!